Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Registry is het Engelse woord voor Register, in computer termen wordt hier doorgaans een locatie in Windows aangeduid waar diverse informatie over het systeem kan worden opgeslagen. Wat is een Registry en hoe werkt de Register Editor?

Wat is Registry?

In de Windows Registry database wordt veel informatie opgeslagen over het besturingssysteem. Zo staat hier de relevante informatie over de aanwezige hardware alsmede de software, zoals drivers die de hardware aansturen. Zo kan bijvoorbeeld een grafische kaart bepalen wat de mogelijke scherminstellingen zijn of welke kleurdiepte van toepassing is. Daarnaast kunnen ook externe programma’s gebruik maken van de Windows Registry om bijvoorbeeld gebruikersinformatie op te slaan of het automatisch opstarten in te stellen.

De Registry werd geïntroduceerd met de komst van Windows 3.1, het gebruik hiervan werd aanzienlijk uitgebreid met de komst van Windows 95 en NT. Niet alle Windows applicaties maken er gebruik van, zo wordt binnen het .NET framework gebruik gemaakt van XML bestanden om de configuratie te beheren. Portable applicaties houden de informatie binnen de app, zoals dit ook bij mobiele besturingssystemen werkt.

Informatie in de Registry zal altijd een combinatie van een naam en waarde zijn. De waarde kan uitgedrukt worden in binaire code, cijfers of tekst met een maximale bestandsgrootte van 1024 KB. Daarnaast zijn er entries die geen naam bezitten, dit zijn de standaard waarden. Om te voorkomen dat individuele entries niet willekeurig geordend worden, worden ze aan keys gekoppeld. Dit kan worden vergeleken met een map die bestanden bevat. Naast keys bestaan er ook nog subkeys, waarmee de Microsoft Windows Registry een hiërarchische structuur bezit.

Hoe werkt de Register Editor?

Regedit is een standaard uitvoerbaar bestand binnen Windows dat het Register opent. Dit stelt de gebruiker of beheerder in staat om keys te bekijken en waar nodig handmatig aan te passen. De visuele presentatie is gelijk aan Windows Explorer, en werkt ook nagenoeg identiek aan het Microsoft bestandsbeheer.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z