Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Reclameblok is een aaneengesloten serie van reclameboodschappen, dat met name wordt toegepast tussen radio- en televisie-uitzendingen. Deze vorm van adverteren wordt daarnaast ook gebruikt op internet streaming diensten om content gratis aan te bieden voor de kijker. Wat is Reclameblok en wat zijn enkele andere vormen van reclame?

Wat is Reclameblok?

De term ‘soap opera’ voor series op de radio en televisie zijn zo genoemd omdat ze traditioneel werden betaald uit reclame-inkomsten vanuit zeepfabrikanten. Tijdens radio-uitzendingen werden er op gezette tijden producten onder de aandacht gebracht. Er was daarbij een duidelijk onderscheid te maken tussen de commercials en de content. Een Reclameblok is een variatie op deze vorm. Content maken kost tijd en geld, door adverteerders aan te trekken kunnen niet alleen de kosten gedekt worden, er kan ook winst gemaakt worden. Commerciële zenders worden voor een groot deel door Reclameblokken gefinancierd. In Nederland is het voor publieke zenders niet toegestaan om een Reclameblok tijdens een programma te vertonen, alleen tussen twee programma’s in. Bij commerciële zenders is deze restrictie niet van toepassing.

Andere vormen van reclame

De betekenis van Reclameblok is bekend en duidelijk. Reclameboodschappen staan los van andere content. Dit is niet altijd het geval, er zijn ook situaties waarin de betaalde boodschappen en aangeboden content nauw vervlochten zijn zoals:

  • Product placement: In dit geval worden producten in beeld gebracht tijdens een programma, serie of film. Het gaat hierbij om de zichtbaarheid van het product, er is geen direct verband met de content. Denk aan een karakter dat een glas Pepsi cola drinkt.
  • Gesponsorde content: Hierbij wordt de content mogelijk gemaakt door een sponsor. De sponsor kan de inhoud ‘kleuren’ maar dit hoeft niet. Denk aan een blog artikel over tanden poetsen met een verwijzing naar een Philips ultrasone tandenborstel.
  • Advertorials: Hierbij betreft het redactionele content dat (mede) mogelijk gemaakt is door adverteerders. Naast een wervende boodschap is er ook sprake van informatievoorziening.

Bij de andere vormen van adverteren is er minder sprake van onafhankelijkheid. Ook is het niet altijd duidelijk of een merk betaalt voor een boodschap.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z