Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Recht van Retour is een overeenkomst tussen een leverancier en verkoper omtrent de producten die worden afgenomen. Hierbij zal de winkelier op voorhand de producten inkopen, dit is nog zoals het normaal gesproken werkt. Mocht er voorraad overblijven, dan zal de leverancier deze producten weer retour nemen. Dit vermindert het risico van de retailer. Wat is Recht van Retour en welke aanvullende voorwaarden zijn van toepassing?

Wat is Recht van Retour?

Ondernemen is risico’s nemen, dat hoort erbij. Uiteraard willen ondernemers de mogelijke risico’s zoveel mogelijk inperken. Dit kan bijvoorbeeld door een verzekering af te sluiten, of door minder ingrijpende beslissingen te nemen. Denk aan voorraadbeheer. Wanneer de winkelier er niet zeker van is dat een product goed zal verkopen, dan zal de ondernemer geen grote voorraad inslaan. Dit is nadelig voor de leverancier, die zo mogelijk omzet misloopt en in ieder geval meer handelingen moet verrichten om de winkel van voorraad te voorzien. Door een Recht van Retour overeenkomst aan te gaan mag de winkelier het restant van de voorraad retour zenden. Hier zullen wel voorwaarden aan verbonden zijn.

Rechten en plichten

Hoewel de leverancier op voorhand grotere volumes kan afzetten, en hier geld voor ontvangt, is het geen zekere zaak of deze inkomsten gegarandeerd zijn. Om de risico’s voor beide partijen zoveel mogelijk te beperken zullen er diverse clausules in de overeenkomst worden opgenomen. Denk aan de staat van producten, door onzorgvuldige opslag kunnen producten of verpakkingen bijvoorbeeld beschadigd raken. Of een uiterste retourdatum wanneer producten een beperkte End Of Life cyclus bezitten. Leveranciers kunnen retailers ondersteuning bieden met bijvoorbeeld in-store promotionele artikelen, dit verlaagt de kans op retourneringen.

Verschillen tussen bedrijven en consumenten

Retourrecht voor ondernemers is niet hetzelfde als een Herroepingsrecht zoals de wet Aankoop op Afstand. Bij Recht van Retour maken bedrijven onderling afspraken, bij het Herroepingsrecht betreft het consumenten die wettelijk beschermd zijn binnen vaste kaders en regels.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z