RAL is een kleurcodering systeem om verf en vergelijkbare coatings te omschrijven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie systemen van codering, deze standaard wordt beheerd door Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung e.V. Wat is RAL en is er ook een digitale variant van deze verfkleuren?
De betekenis van RAL is letterlijk Reichs Ausschuss für Lieferbedingungen. Er bestaan drie standaarden:
Naast RAL kleuren biedt Pantone ook een standaard kleurenpalet dat met name in grafisch ontwerp wordt toegepast.
Iedereen heeft op jonge leeftijd ontdekt dat blauwe verf en gele verf door elkaar groene verf oplevert. De primaire kleuren zijn Rood, Geel en Blauw. Op een beeldscherm werkt dit anders. Daar wordt doorgaans de RGB standaard gebruikt, wat bestaat uit de kleuren Rood, Groen en Blauw. Door groen en blauw te mengen zonder rood ontstaat geel. Dit kan voor bedrijven een uitdaging vormen, want digitale kleuren zien er in werkelijkheid niet hetzelfde uit. Digitaal overheerst RGB als standaard, in drukwerk worden doorgaans CMYK waarden gebruikt terwijl in schilderwerk RAL als standaard wordt aangehouden. Vanwege de wijze waarop de kleuren worden samengesteld en weergegeven is het niet altijd mogelijk om exact dezelfde kleuren te reproduceren.
Het eerste getal geeft aan wat de tint is:
1 = geel
2 = oranje
3 = rood
4 = violet
5 = blauw
6 = groen
7 = grijs
8 = bruin
9 = wit / zwart
RAL 9010 heeft als naam ‘zuiver wit’ maar het is niet volledig wit. Dit is een populaire kleur voor muren, deuren en kozijnen. RAL 7035 is lichtgrijs, een populaire keuze voor met name moderne interieuren. Hoewel zwart en wit mengen tot grijs, heeft grijs een eigen getallenreeks met afwijkende tinten.