Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Radio en Televisie zijn twee soorten media die met name het analoge tijdperk van audiovisuele media hebben bepaald, hoewel ze beide ook digitale implementaties kennen. Deze twee vormen van content distributie zijn gebaseerd op broadcasting, wat staat voor een brede verspreiding naar iedereen die de signalen kan ontvangen. Narrowcasting daarentegen heeft een smallere focus en vereist een actieve keuze van de toeschouwer of toehoorder om de content te consumeren. Wat is Radio en Televisie en hoe is het begonnen?

De Radio en Televisie betekenis in het dagelijks leven is veelomvattend. Het is interessant om in het kort de geschiedenis van beide media types te beschrijven:

Korte historie van radio

Guglielmo Marconi was de eerste persoon die een radioverbinding van enkele kilometers afstand wist te maken. Hij baseerde zijn uitvinding op een oscillator die werd ontworpen door Nikola Tesla. Marconi bedacht de antenne, een belangrijk onderdeel van radio. In 1899 vond de eerste transmissie plaats tussen Engeland en Frankrijk. De meest bekende technologieën zijn AM en FM, waarbij Frequentie Modulatie een superieure ontvangst en geluidskwaliteit biedt. Met digitale radio wordt niet langer gebruikt gemaakt van radiogolven (broadcasting) maar van internetverbindingen (narrowcasting). Live streaming radio kan wel gebruik maken van radiogolven voor de overdracht van data.

Korte historie van televisie

Er waren twee methodieken die tegelijkertijd in ontwikkeling waren; een combinatie van mechanisch en electronisch, en een zuiver elektronische methode. Hoewel de elektronische variant de uiteindelijke standaard is geworden, was dit niet mogelijk geweest zonder de ontwikkeling van de deels mechanische technologie. De beeldkwaliteit is sinds het begin uitgedrukt in lijnen. Die lagen in 1926 op 16, twee jaar later al op 100 en nog wat later op 120 lijnen. Bij standaard definitie zijn er 720 lijnen, bij high definition 1080 lijnen en bij 4K beelden is er sprake van 2160 lijnen. De eerste televisie uitzending in Nederland vond plaats op 2 oktober 1951.

Hoewel er nog steeds analoge vormen van Radio en Televisie bestaan, wordt audiovisuele content in toenemende mate verspreid via internet technologie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z