Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Queue is het Engelse woord voor ‘wachtrij’. Het komt oorspronkelijk van het Latijnse woord ‘cauda’ wat letterlijk ‘staart’ betekent. In Engeland wordt het daadwerkelijk gebruikt om de rij voor een kassa of elders aan te duiden, in de Verenigde Staten wordt hier het woord ‘line’ en de uitdrukking ‘standing in line’ voor gebruikt. Het wordt wel universeel toegepast in software development om de volgorde van acties te beschrijven. Wat is de betekenis van queue in computertechnologie en marketing?

Wat is queue?

In computer terminologie wordt het woord queue gebruikt om instructies aan te duiden die in een specifieke volgorde uitgevoerd worden. Onderdelen maken deel uit van de queue, ze worden uitgevoerd en verlaten weer de rij. Daarmee valt het onder de First In First Out (FIFO) data structuur. Er is geen maximale capaciteit, de rij is in principe oneindig met afzonderlijke elementen die afgehandeld moeten worden voordat er een nieuw element aangepakt wordt. Afhankelijk van de complexiteit van de queue en de technische beperkingen kan deze vorm van computing limieten opwerpen.

Bij multi-thread technologieën zoals multicore processoren of gescheiden verwerking zoals bij een CPU en ondersteunende GPU het geval is, kunnen meerdere threads tegelijkertijd uitgevoerd worden met ieder hun eigen queue. Zo kunnen complexe processen en berekeningen sneller uitgevoerd worden.

Wachtrij in retail en dienstverlening

Een bekend beeld in Rusland tijdens de Koude Oorlog was van lange rijen voor de winkel omdat er niet voldoende capaciteit beschikbaar was. De term ‘queue’ wordt in de Nederlandse taal ‘wachtrij’ genoemd en is vaak het resultaat van overmatige belangstelling voor een product of dienst op een specifiek moment.

  • Winkel: In een winkel komen wachttijden vooral voor bij de kassa, in paskamers of bij toiletten. Amazon heeft naast hun webshop ook fysieke winkels waar technologieën als camera’s en positiebepaling de kassa overbodig maakt. De betaling wordt automatisch verricht bij het verlaten van het pand.
  • Helpdesk: Een bekende frustratie bij consumenten is de lange wachttijd om een helpdeskmedewerker aan de lijn te krijgen. Daarbij komt het regelmatig voor dat de queue om klant te worden korter is dan de wachtrij om ondersteuning te krijgen. Ook betaalde servicenummers zijn veel klanten een doorn in het oog.
  • Pretparken: In pretparken zijn de wachttijden doorgaans aanzienlijk langer dan de tijd die wordt doorgebracht in attracties. Vaak worden wachtrijen daarom voorzien van amuserende onderdelen om het schuifelen in de rij wat aangenamer te maken.

Online kan een plotselinge toestroom aan gebruikers leiden tot een overbelasting van de server. Dit wordt ook wel ‘breaking the internet’ genoemd, wat binnen social media als bewijs van succes gezien wordt.

Queue als marketing strategie

Een lange rij is niet prettig in een supermarkt. Daarom geeft supermarktketen Jumbo al jarenlang de garantie dat de vierde persoon in de rij de boodschappen gratis krijgt. Dit geldt ook voor de vijfde, zesde etc. wanneer dit van toepassing is. Uiteraard zijn hier voorwaarden aan gesteld, het is wel een vorm van marketing die aanspreekt bij klanten omdat lange rijen voor veel consumenten een doorn in het oog is.

Soms is het juist voordelig om een queue voor de winkel te hebben staan. Zo kan een winkel op een specifieke dag en tijdstip een speciale promotie voeren die grootst wordt aangekondigd in de media. Daarbij wordt “zolang de voorraad strekt vermeld“. Als het aanbod interessant genoeg is zal er ruim voor het tijdstip een rij vormen voor de winkel die voorbijgangers zullen zien en daarmee de aandacht trekken.

Jan en Brigitte van den Elzen bleken een ‘viral’ succes te hebben met hun aardbeien winkeltje. In 2020, toen tijdens de Corona pandemie het sociale leven stil kwam te liggen, trok het winkeltje in Uden zoveel klanten dat auto’s urenlang in de wachtrij moesten staan om een doosje verse aardbeien of een andere zoete traktatie te kunnen kopen. De ondernemers vonden het vreemd dat klanten bereid waren lange tijd te wachten maar profiteerde graag van de media aandacht. In 2021 gebeurde precies hetzelfde, ditmaal had het gezin van den Elzen bordjes langs de (openbare) weg geplaatst met de geschatte wachttijd net zoals in de Efteling. Dit pretpark was toen nog steeds gesloten voor het publiek vanwege Corona.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z