Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Python is een geïnterpreteerde, high-level algemene programmeertaal. De nadruk van deze taal ligt op de leesbaarheid van code wat zich uit in het gebruik van lege ruimte. De object-gebaseerde insteek maakt het mogelijk om zowel kleine als grote projecten aan te pakken. Wat is Python en wat maakt deze programmeertaal interessant voor software developers?

Wat is Python?

De eerste release van deze programmeertaal dateert uit 1991, toen Nederlander Guido van Rossum deze taal lanceerde als opvolger van de ABC taal. In 2000 zou de tweede versie verschijnen met een set aan nieuwe mogelijkheden. In 2008 zou versie 3 volgen die niet geheel backwards compatible is vanwege de aanpassingen in de taal. Hoewel de end-of-life cyclus van versie 2.7 reeds in 2015 gepland was, zou het nog tot 2020 duren voordat deze versie daadwerkelijk uit de roulatie ging omdat er nog veel code was die niet geconverteerd kon worden. Naast de standaard besturingssystemen is er tevens ondersteuning voor een aantal andere systemen, voorheen werd een nog groter aantal OS’en ondersteund. De Python Software Foundation is een non-profit organisatie die resources beheert voor de ontwikkeling van zowel Python als CPython projecten. Naast Java is het de op één na meest gebruikte programmeertaal ter wereld.

Waarom is deze programmeertaal zo populair?

Een voordeel van Python is dat het een volledige taal betreft dankzij de uitgebreide standaard library wat de ontwikkeling van software kan versnellen. De basis van de taal is relatief eenvoudig gehouden en dusdanig open dat software developers uitbreidingen kunnen toevoegen. Dit modulaire systeem komt voort uit de frustraties die van Rossum ondervond met de ABC taal. Waar bij Perl het uitgangspunt is dat er meerdere mogelijkheden bestaan om een uitdaging op te lossen, is het bij Python de filosofie dat er altijd één oplossing voor de hand moet liggen. Wanneer iets ‘slim’ opgelost wordt is dat geen compliment volgens Alex Martelli, lid van de Python Software Foundation en auteur over dit onderwerp.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z