Protocol is een onder andere een term die wordt gebruikt in object-georiënteerde programmeertalen. De term kan meerdere betekenissen hebben in dit verband, ook Interface en Eigenschap (Trait) worden gebruikt als synoniemen. Wat is Protocol en hoe worden Protocollen gebruikt in de praktijk?
Binnen software ontwikkeling wordt de term Protocol op verschillende manieren gebruikt afhankelijk van de omgeving en toepassing. Zo staat het vaak voor een wijze van communicatie tussen een object en de code die het object aanroept. Er zal dan een keten van processen op een standaard wijze worden uitgevoerd. Talen die gebruik maken van Protocollen zijn onder andere:
Er worden uniforme communicatieprotocollen vastgelegd zodat API’s contact met elkaar kunnen leggen en onderhouden. Een Protocol kan duiden op:
JavaScript WebSocket is een object dat de API voorziet van een verbinding met de server evenals het verzenden en ontvangen van data op de verbinding.
WPAD staat voor Web Proxy Auto Discovery Protocol, een technologie die een webbrowser ondersteunt in de detectie van de locatie van een PAC bestand op basis van DNS of DHCP. Een browser die ondersteuning biedt voor zowel DNS als DHCP zal eerst een PAC bestand via DHCP trachten te lokaliseren, wanneer dit niet mogelijk is wordt DNS WPAD gebruikt. Als geen van beide is ingesteld is het niet mogelijk om de pagina te openen.
Ook programmeertalen die niet object-georiënteerd zijn kunnen werken met Protocollen zoals de Go programmeertaal. Per taal kunnen er restricties zijn in het gebruik van Protocollen.
Eenvoudig gesteld is een protocol een gedragsovereenkomst gekoppeld aan een stappenplan. In dat plan wordt vastgelegd welke stappen er gezet moeten worden om tot het gewenste resultaat te komen. Binnen sectoren en afdelingen kunnen er diverse protocollen bestaan die elkaar aanvullen en soms ook overlappen. Denk bijvoorbeeld aan:
Als er binnen een organisatie meerdere protocollen van toepassing zijn dan moet er een hiërarchie bestaan waarin wordt bepaald welk protocol leidend is.
Steeds meer organisaties stellen een social media protocol op. Dit is een set aan standaard richtlijnen bij communicatie en interactie via social media platformen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Daarbij is onderscheid te maken tussen wettelijke verplichtingen en adviezen omtrent verantwoord gebruik van social media.
Hoewel social media voor de meeste mensen geen nieuw medium zal zijn, is het niet altijd vanzelfsprekend hoe mensen met elkaar omgaan via deze kanalen. Berichten kunnen anders overkomen bij de ontvanger en er is geen directe terugkoppeling mogelijk. Door een social media protocol op te stellen kan het bewustzijn verhoogd worden bij deelnemers.
Met name grote bedrijven werken samen met meerdere externe dienstverleners die zorg dragen voor de marketing. Een bedrijf wil een eenduidig merkimago uitstralen, door een algemeen marketing protocol op te stellen kan de merkidentiteit gewaarborgd blijven. De inhoud van een dergelijk document kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de tone of voice, de wijze waarop een organisatie communiceert. Denk aan een zakelijke toon of juist meer persoonlijk. Ook de beoogde doelgroep en de wijze waarop interacties plaatsvinden kan vastgelegd worden in een marketing protocol.