Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Protocol is een onder andere een term die wordt gebruikt in object-georiënteerde programmeertalen. De term kan meerdere betekenissen hebben in dit verband, ook Interface en Eigenschap (Trait) worden gebruikt als synoniemen. Wat is Protocol en hoe worden Protocollen gebruikt in de praktijk?

Wat is Protocol?

Binnen software ontwikkeling wordt de term Protocol op verschillende manieren gebruikt afhankelijk van de omgeving en toepassing. Zo staat het vaak voor een wijze van communicatie tussen een object en de code die het object aanroept. Er zal dan een keten van processen op een standaard wijze worden uitgevoerd. Talen die gebruik maken van Protocollen zijn onder andere:

 • Clojure
 • Elixer
 • Java versie 8
 • Logtalk
 • Objective-C
 • Swift
 • Python

Er worden uniforme communicatieprotocollen vastgelegd zodat API’s contact met elkaar kunnen leggen en onderhouden. Een Protocol kan duiden op:

 1. De berichten die een object kan interpreteren.
 2. De argumenten die deze berichten kunnen bevatten.
 3. Het soort resultaten die retour gestuurd kunnen worden.
 4. Niet-variabelen die behouden worden ondanks wijzigingen aan de staat van een object.
 5. Uitzonderlijke situaties die nodig zijn om door de client gebruikt te worden.

Voorbeelden van Protocollen

JavaScript WebSocket is een object dat de API voorziet van een verbinding met de server evenals het verzenden en ontvangen van data op de verbinding.

WPAD staat voor Web Proxy Auto Discovery Protocol, een technologie die een webbrowser ondersteunt in de detectie van de locatie van een PAC bestand op basis van DNS of DHCP. Een browser die ondersteuning biedt voor zowel DNS als DHCP zal eerst een PAC bestand via DHCP trachten te lokaliseren, wanneer dit niet mogelijk is wordt DNS WPAD gebruikt. Als geen van beide is ingesteld is het niet mogelijk om de pagina te openen.

Ook programmeertalen die niet object-georiënteerd zijn kunnen werken met Protocollen zoals de Go programmeertaal. Per taal kunnen er restricties zijn in het gebruik van Protocollen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z