Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij profilering wordt data verzameld om een individueel persoon of een individuele entiteit te onderzoeken, vergelijken of in te delen. Dit is een grotendeels geautomatiseerd proces dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld de concurrentiepositie van een website te bepalen, of de kenmerken van de doelgroep te verzamelen waar een aanbieder zich op richt. Wat is profilering en wat kan een adverteerder met deze informatie?

Definitie profilering

Door verschillende kenmerken bij elkaar te voegen ontstaat er een specifiek profiel. Om een mens als voorbeeld te nemen; door het geslacht, leeftijd en locatie te bepalen ontstaat er een profiel. Wanneer de uitkomst een vrouw tussen 20-35 is die woonachtig is in Nederland kan dit profiel interessant zijn voor de aanbieder, of juist niet. Profilering wordt niet alleen toegepast op mensen, bij online adverteren wordt er ook vaak een profiel van een website gemaakt.

Profiel van een website

SEO profilering is het bepalen van de kwaliteit die een website levert voor zoekmachines. Door verschillende criteria te bepalen zoals het aantal backlinks, de kwaliteit van links, populaire ankerteksten en bezoekersaantallen per pagina wordt een profiel van de website bepaald. Deze data kan gebruikt worden voor zoekmachine optimalisatie, daarnaast wordt het ook gebruikt om de site te vergelijken met concurrenten die voldoen aan hetzelfde profiel.

Profiel van een persoon

Aanbieders van diensten en producten richten zich doorgaans op één of meerdere doelgroepen. Middels profilering wordt een profiel samengesteld van de klant, met deze informatie kunnen gerichte marketing campagnes ingericht worden. Bij zoekmachine adverteren en banner advertenties wordt de weergave bepaald op basis van zoektermen en relevantie. Door profilering toe te passen op een persoon of groep personen kan het advertentiebudget optimaal besteed worden met een maximaal rendement.

Veel informatie bij profilering kan automatisch verzameld worden, de analyse wordt deels geautomatiseerd. Daarnaast zal er vaak een handmatige evaluatie plaatsvinden om context te geven aan de resulterende data.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z