Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Proefdruk is een voorlopige versie van een publicatie die bestemd is voor de auteur, de redactie of een andere betrokken persoon om diverse kenmerken van een drukwerk te controleren. Het kan zowel een fysieke print als een digitaal document betreffen, afhankelijk van de toepassing. Wat is een Proefdruk en waarom is het nodig om deze versies beschikbaar te stellen aan de opdrachtgever?

Wat is Proefdruk?

De term ‘Proof’ bestaat al sinds het jaar 1600, toen drukwerk een complex proces was waarbij iedere letter handmatig op een mal moest worden geplaatst. Proof is ook het Engelse woord voor bewijs.

Wanneer een bedrijf een folder wil laten verspreiden in een oplage van miljoenen exemplaren, en er blijkt een spelfout in te staan, dan kan dit voor grote financiële problemen zorgen. Om dit soort situaties te voorkomen, zal er doorgaans eerst een Proefdruk ter beschikking worden gesteld. Dit kan zowel op papier als digitaal zijn.

Hoewel het een accurate weergave van de uiteindelijke druk kan betreffen, kunnen er verschillen bestaan. Zo kan de Proefdruk digitaal geprint zijn, met een afwijkende kwaliteit van het uiteindelijke drukwerk. Er kunnen ook marges aanwezig zijn, die op de definitieve versie niet zichtbaar zijn. Bij een digitale Proefdruk kunnen diverse kenmerken afwijken van de print versie. Zo is de kleurweergave op monitoren anders dan op papier.

De meest drukkers zullen doorgaans digitaal een gratis Proefdruk beschikbaar stellen, op papier worden hier regelmatig extra kosten voor berekend. Het is ook in het belang van de drukker om de klant Proefdrukken te leveren, vaak zal er een akkoord worden gevraagd van de opdrachtgever. Zo kan de drukker de verantwoordelijkheid voor eventuele fouten in het ontwerp bij de klant neerleggen.

Naast Proefdrukken zijn er ook nog exemplaren die voor uitgave verspreid worden aan bijvoorbeeld recensenten. Deze uitgaven kunnen afwijken van de uiteindelijke druk, maar zijn niet bedoeld om correcties door te voeren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z