Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Prikkels zijn letterlijk stimulerende veranderingen op inwendig of uitwendig gebied die een reactie tot stand brengen in een organisme. Via onze zintuigen kunnen we geprikkeld worden, zowel fysiek als mentaal. In marketing wordt hier gebruik van gemaakt om consumenten te verleiden om producten te kopen, of diensten af te nemen. Wat zijn Prikkels en hoe worden consumenten bewust of onbewust geprikkeld?

Wat zijn Prikkels?

Onze vijf zintuigen zijn zicht, reuk, gehoor, aanraking en smaak. Alles wat we kunnen waarnemen is gebaseerd op deze zintuigen. Iedere Prikkel wordt verwerkt in het brein, en kan een reactie in werking stellen. Wanneer je pijn voelt, dan zul je direct alert zijn op gevaar. Wanneer je een heerlijke traktatie proeft kun je een euforisch gevoel ervaren. Zintuigen zijn van groot belang voor marketing doeleinden. Dit zijn enkele Prikkels gericht op consumenten in de winkel:

  • De afvoer van bakovens in supermarkten wordt vaak naar de winkel geleid om een heerlijke geur te verspreiden.
  • De versafdeling bevindt zich doorgaans aan het begin van de winkel. De kleuren en verse artikelen stimuleren de klant, zelfs wanneer ze met een kant-en-klaar maaltijd bij de kassa komen.
  • Grote bakken met relatief goedkope producten langs het gangpad in de IKEA lijken koopjes. Dit lijkt zo omdat het aanbod groot is, en de bakken bewust slordig worden ingevuld.

Online Prikkelen

Wat betreft de vijf zintuigen hebben online marketeers een nadeel; maar liefst vier van de vijf opties zijn niet via een beeldscherm over te brengen. Dan blijft zicht over als marketing instrument. Uiteraard zullen consumenten bij veel producten reeds ‘hands-on’ ervaring hebben, zo kan een foto van een gerecht direct de smaakpapillen in werking stellen. Naast zintuiglijke waarneming zijn er ook mentale Prikkels te benoemen, die zowel op de emoties als het intellect gericht kunnen zijn. “Voel je gelukkiger dan ooit met dit boek voor een happy lifestyle” als bijvoorbeeld van een emotionele Prikkel, of “Bespaar tijd én geld met dit online administratiepakket” voor een meer intellectueel gerichte stimulans.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z