Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Portrait is het Engelse woord voor ‘portret’, het betreft een term die in visuele media wordt gebruikt om verhoudingen aan te geven waarbij de breedte kleiner is dan de hoogte. Andersom spreekt men van Landscape ofwel ‘landschap’. Wat is Portrait en hoe heeft Philip Halsman zijn stempel gedrukt op portretfotografie?

Wat is Portrait?

Letterlijk staat het Nederlandse woord portret voor een schilderij, een foto, beeld of andere artistieke representatie van een een persoon of groep. Deze betekenis bestaat ook in de Engelse taal, het is daarnaast een aanduiding voor de oriëntatie van een rechthoekige afbeelding. Hier zijn vier verschillende toepassingen van deze term:

  1. Fotografie: Letterlijk foto’s van personen, met doorgaans het hoofd, de schouders en een deel van het bovenlijf zichtbaar.
  2. Schilderkunst: Portretten van personen, die voor de tijd van fotografie zeer gebruikelijk waren.
  3. Print media: De oriëntatie van de meeste boeken en tijdschriften is in portretmodus. Dit is de norm omdat het gebruik van grotere vellen papier evenals de structuur van het materiaal zich beter leent voor een verticale oriëntatie.
  4. Beeldschermen: Op desktop en laptop computers is Landscape de standaard, terwijl dit op smartphones juist Portrait is. Naast indeling van bijvoorbeeld websites heeft dit ook gevolgen voor de wijze waarop video wordt opgenomen.

Lachen op de foto

In de negentiende eeuw moesten personen lang stil blijven staan in Portrait studios om een scherpe foto te maken, daarnaast was lachen op een foto cultureel niet geaccepteerd in het Westen. Daarom wordt op een bekende oude foto als lachend model een Aziatische man met een schaal rijst gepresenteerd. Philip Halsman zou met zijn originele manier van werken de wereld van fotografie veranderen in de twintigste eeuw. Hij stond bekend om portretten van beroemdheden in een springende pose. Volgens Halsman was de actie van springen een manier om een ongefilterde expressie vast te leggen. Zo maakte hij de legendarische foto van Salvador Dali, waarbij de surrealistische schilderstijl van deze artiest in het medium fotografie gedupliceerd werd.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z