Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Pixel staat voor één punt in een rasterafbeelding, of op een beeldscherm. Het is het kleinste element van een afbeelding of scherm, door meerdere pixels met elkaar te combineren wordt een afbeelding gevormd. Zo bestaat een Full HD beeld van 1920 x 1280 pixels uit ruim 2,4 Megapixel. Een losse punt is niet of nauwelijks zichtbaar, hier wordt gebruikt van gemaakt door bijvoorbeeld onzichtbare elementen op te nemen binnen webpagina’s. Wat is een Pixel en welke informatie kunnen pixels bevatten?

Wat is een Pixel?

Een beeldscherm wordt opgebouwd uit pixels of beeldpunten met ieder een unieke kleur, daarbij is de vuistregel dat meer punten ook een scherper beeld betekent. Wat acceptabel is verandert op basis van de behoefte en technologische ontwikkelingen. Zo was in de jaren tachtig een resolutie van 640 x 240 al acceptabel voor televisie-uitzendingen, dit was de definitie van een standaard televisie beeld. Met een trucje werd dit verticaal verdubbeld tot 480 pixels (interlaced). Tegenwoordig zijn schermen van 1920 x 1280 (Full HD) alweer opgevolgd door schermen met een resolutie van 3840 x 2160 (4K). Bij fotocamera’s wordt doorgaans gebruik gemaakt van Megapixel (1 miljoen pixels). De term Pixel werd voor het eerst gepubliceerd in 1965 door Frederic C. Billingsley, die de term weer had gehoord van Keith E. McFarland. Het werd destijds als afkorting gebruikt voor ‘picture element”.

Raster VS vector

Een rasterafbeelding bestaat uit een vast aantal pixels, een vector afbeelding bestaat uit coördinaten. Hierdoor is een rasterafbeelding of bitmap niet schaalbaar zonder kwaliteitsverlies, terwijl een vector afbeelding onbeperkt schaalbaar is. Bitmaps lenen zich beter voor gedetailleerde (fotografische) afbeeldingen, terwijl vectoren zich juist weer beter lenen voor gestileerde afbeeldingen zoals logo’s.

Facebook Pixel

De bekende en tevens beruchte Facebook Pixel is een stukje JavaScript code die bezoekers over meerdere webpagina’s en websites kan volgen. Deze ‘pixels’ zijn onzichtbaar voor de bezoeker waardoor ze ongemerkt informatie kunnen verzamelen. Bij een normale afbeelding bevatten pixels alleen een kleurcode, ze zijn niet bestemd om code uit te voeren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z