Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Persmap is een verzameling van informatie met als doel de Pers materiaal te bieden om te schrijven over een organisatie, merk, product of evenement. Naast objectieve informatie zal er doorgaans ook subjectieve en promotionele content aanwezig zijn. Afhankelijk van het onderwerp en de intentie kunnen ook producten of diensten worden verstrekt. Wat is een Persmap en hoe kun je een dergelijke map samenstellen?

Wat is Persmap?

Wanneer een organisatie informatie wil delen, kan dit op verschillende manieren plaatsvinden. Een presentatie organiseren bijvoorbeeld, of interviews afleggen. Om de basisinformatie inzichtelijk te maken, en waar van toepassing de berichtgeving te sturen met gewenste inhoud, is het mogelijk om een Persmap samen te stellen die fysiek of digitaal verstrekt wordt aan de Pers. Een Persmap kan als fysiek pakket worden aangeboden, het is ook mogelijk om het als digitale download aan te bieden. Organisaties die regelmatig Persberichten verstrekken richten hier doorgaans een pagina voor in via de eigen website. Met een optie voor notificaties van nieuwe berichten wordt de drempel om publicaties te plaatsen verlaagd.

Wat is de inhoud van Persmappen?

Per sector en situatie kan de inhoud afwijken, hier is een standaard Persmap voorbeeld voor digitale dienstverleners:

  • Biografie van de exploitanten
  • Verhaal met achtergrond over de organisatie
  • Overzicht van het producten- en/of dienstenaanbod
  • Persberichten die recentelijk gepubliceerd zijn
  • Fotografisch materiaal dat geschikt is voor hergebruik
  • Berichten die in media zijn gepubliceerd over de organisatie of personen

Deze informatie kan de basis vormen, het is mogelijk om extra informatie toe te voegen. Hierbij kunnen ook commerciële doelstellingen een rol spelen. Bij een productlancering is het een optie om een sample te verstrekken. Bij een nieuw soort snoepgoed heeft ‘weggevertje’ een andere betekenis dan bij de lancering van een nieuwe smartphone. Waar sommige outlets gevoelig zijn voor dit soort cadeaus, zijn er ook publicaties waar gratis promotionele artikelen juist niet gewaardeerd worden in het kader van belangenverstrengeling.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z