Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Payment Service Provider of afgekort PSP is een organisatie die bedrijven in staat stelt om betalingen te incasseren. Dit kunnen verschillende betaalmethoden zijn waaronder creditcard, iDeal of mobiele betalingen. Naast financiële transacties leveren veel providers daarnaast ook extra diensten waaronder administratieve tools of het verzenden van herinneringen. Wat is Payment Service Provider en welke typen zijn er te onderscheiden?

Wat is Payment Service Provider?

Een klant wil een aankoop verrichten. In een fysieke winkel kan met contant geld betaald worden, in dat geval is er sprake van een directe transactie. Bij een PIN betaling is er een partij die ervoor zorgt dat het verschuldigde bedrag van rekening A naar rekening B gaat. Deze transacties worden uitgevoerd door de Payment Service Provider.

Er bestaan twee typen PSP:

  1. Een Collecting Payment Service Provider zal het bedrag incasseren van de betalende klanten, en dit bedrag minus de transactiekosten en/of commissie uitkeren aan de begunstigde.
  2. Een Distributing Payment Service Provider beheert zelf niet het geld, maar faciliteert betalingen die via een bank of andere partij lopen. Zowel de partij die het geld beheert als de partij die de betalingen faciliteert zullen kosten berekenen.

De betekenis van Payment Service Provider zal dus enigszins afwijken op basis van de wijze waarop de transacties uitgevoerd worden. De keuze voor een PSP is afhankelijk van meerdere factoren. Naast de kosten kunnen de voorwaarden verschillen, de snelheid van verwerking of additionele diensten zoals de koppeling met een centraal administratiesysteem.

Online betalingen

Online is het niet mogelijk om met contant geld te betalen, Payment Service Providers faciliteren deze transacties. Ze zullen hiervoor een bedrag in rekening brengen. De verkoper kan deze kosten op zich nemen, de kosten kunnen ook (deels) door de klanten betaald worden. Bij iDeal moet de verkopende partij alle kosten dragen, de webshop mag geen extra kosten in rekening brengen aan de klant. Dit maakt het systeem minder geschikt voor zeer kleine betalingen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z