Een Paginamarge is de lege ruimte op een pagina waar geen tekst of afbeeldingen geschreven of gedrukt zijn. Bij handschrift zal op gelinieerd papier doorgaans reeds een marge aanwezig zijn, voor digitale documenten kan dit naar eigen voorkeur ingesteld worden. Wat is een Paginamarge en wat zijn de verschillende toepassingen van deze lege ruimte?
In de tijd voor de drukpers, en voor de massaproductie van papier, werden documenten met de hand geschreven op perkament. Omdat de productie van de pagina’s kostbaar was, werd iedere millimeter gebruikt. Er werd daarom van rand naar rand geschreven zodat alle oppervlakte optimaal gebruikt werd. Toen duplicatie van boekwerken mogelijk werd, bleek het lastig om ieder exemplaar exact uit te lijnen. Door een lege ruimte aan alle zijden te reserveren was er geen risico op verlies van inhoud. Dit is in basis de betekenis van Paginamarge.
De voornaamste reden om met marges te werken; het dupliceren van documenten, is nog steeds van toepassing. Standaard printers kunnen niet tot aan de rand printen, daarom wordt er gewerkt met ‘veilige marges’. In drukwerk wordt onderscheid gemaakt tussen marges voor de tekst, voor afbeeldingen, en enkele millimeters extra voor het snijwerk. Zo kan drukwerk wel tot aan de rand bedrukt worden.
Een andere reden om lege ruimte over te laten is voor het maken van aantekeningen. In concept documenten bijvoorbeeld, waar auteurs, redacteuren of docenten aantekeningen kunnen maken in de marges. Wanneer dit het doel is van de Paginamarge zal de lege ruimte groter zijn. Ook op websites worden doorgaans marges ingesteld om de leesbaarheid te vergroten, dit kan ingesteld worden in het CSS.
Het woord ‘marginaal’ kent verschillende betekenissen waarvan ‘niet belangrijk’ er één is. Toch kan deze ruimte wel degelijk een functie hebben, zoals hierboven wordt beschreven. Sergio Aragonés, illustrator voor MAD Magazine, creëerde duizenden kleine grapjes die in de Paginamarges van het tijdschrift verstopt werden door de jaren heen.