Page Rank is een algoritme dat door Google wordt gebruikt om de volgorde van websites in de zoekresultaten te bepalen. De naam is een verwijzing naar Larry Page, één van de oprichters van Google en het betekent eveneens “pagina” in het Engels. Wat is Page Rank en welke waarde heeft dit algoritme momenteel nog?
De wijze van alternatieve keuzes afwegen is niet bedacht door de mensen achter Google, het komt voort uit het “Eigenvalue” probleem dat in 1976 al beschreven werd door Gabriel Pinski. In 1996 ontwikkelde Larry Page en Sergey Brin het Page Rank algoritme aan de universiteit van Stanford. De achterliggende gedachte was dat pagina’s waar meer andere pagina’s naar verwijzen (backlinks) meer populair en daarmee ook meer relevant zijn. Naast de oprichters van Google had Robin Lee in 1996 een soortgelijke strategie ontwikkeld. Later zou hij het Chinese bedrijf Baidu oprichten.
In de basis maakt Page Rank een voorspelling over de kans of een pagina bezocht wordt wanneer iemand willekeurig links klikt. Aan de start hebben alle opties dezelfde waarde, maar door steeds verder te filteren ontstaat er een hiërarchie. Een pagina met een Page Rank van 0.5 heeft een 50 procent kans dat iemand die op een willekeurige link klikt op deze pagina zal uitkomen. Door deze formule toe te passen op een groot aantal links komt er een resultaat en ranking tevoorschijn.
Er zijn diverse factoren die de functionaliteit van Page Rank negatief beïnvloeden. Zo wegen oudere pagina’s zwaarder dan nieuwe, en door Black-Hat SEO worden de resultaten gemanipuleerd. Daarom maakt Google ook gebruik van diverse andere factoren waaronder kunstmatige intelligentie. De invloed van Page Rank wordt daarmee steeds minder.
Page Rank heeft de basis gelegd voor de zoekmachine van Google, en vormt één van de factoren die de positie in de Google zoekresultaten bepaalt.