Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Organogram wordt ook wel Organisatieschema genoemd, of een Organigram. Het is een schema waarin de gehele structuur van een onderneming in gevisualiseerd wordt. Naast de posities is het ook direct zichtbaar welke hiërarchieën er bestaan binnen het bedrijf. Er zijn meerdere vormen mogelijk, dit soort schema’s kunnen in programma’s als Word of PowerPoint worden gemaakt. Wat is de betekenis van Organogram en hoe kan organisatorische informatie gevisualiseerd worden?

Wat is Organogram?

Het eerste Organisatieschema werd gemaakt rond 1854 door Daniel McCallum. Dit schema werd ontworpen door George Holt Henshaw. De term Organisatie Schema dateert uit 1914, terwijl Organogram als term pas in de jaren zestig van de twintigste eeuw geïntroduceerd werd. Het laat direct de gehele structuur van het bedrijf zien, waarbij de hiërarchie gevisualiseerd wordt.

Hoe kunnen deze schema’s gemaakt worden?

Hoewel dit soort schema’s in grafische pakketten gemaakt kunnen worden, of in een flowchart applicatie, zijn er ook standaard tools in pakketten die het ontwerp van een Organigram eenvoudig maken waaronder in Word of PowerPoint:

  • Word: Een Organogram in Word kan gemaakt worden met behulp van de SmartArt illustraties, waarbij het Organisatieschema een standaard indeling is.
  • PowerPoint: Een Organogram in PowerPoint kan op dezelfde wijze gemaakt worden, deze tools zijn namelijk uniform toegepast binnen de Microsoft Office programma’s.

Beperkingen van Organogrammen

Hoewel een dergelijk schema visueel en overzichtelijk is, zijn er ook een aantal beperkingen:

  • Wanneer het Organogram handmatig wordt bijgewerkt kan dit veel werk opleveren, zeker bij organisaties met veel verloop kan dit een flinke klus zijn.
  • Alleen de zakelijke relaties worden in kaart gebracht zonder sociale banden, ook worden horizontale relaties niet nader toegelicht.
  • Klanten worden doorgaans niet opgenomen in deze overzichten.
  • Niet ieder bedrijf leent zich voor dit type illustratie, zoals bij een afwijkende hiërarchie binnen de organisatie.

Organogrammen vertonen uiterlijk veel overeenkomsten met bijvoorbeeld een stamboom of een flowchart.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z