Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Oplage is letterlijk het aantal keren dat een eenheid wordt geproduceerd. Het is een term die vooral wordt gebruikt in de drukwerk sector. Wanneer hetzelfde werk meerdere malen wordt gereproduceerd, maar niet binnen één opdracht, dan betreft het unieke Oplages of edities van dit werk. Wat is een Oplage en in welke mate zijn deze aantallen gekrompen door het internet?

Wat is Oplage?

Naast drukwerk kunnen ook andere fysieke objecten in Oplages geproduceerd worden, toch wordt het meestal in context gebruikt met gedrukte of geprinte materialen. Wanneer een boek wordt uitgegeven, dan wordt er vooraf een inschatting gemaakt van het aantal exemplaren dat verkocht zal worden. Dit aantal zal vervolgens als Oplage gedrukt en verspreid worden. Wanneer de vraag groter blijkt te zijn, of aanhoudt, dan kan de uitgever besluiten om een nieuwe Oplage van hetzelfde boek te bestellen. Zelfs zonder wijzigingen betreft dit unieke Oplages. Daarbij zal doorgaans wel een vermelding van toepassing zijn zoals “eerste druk”. Wanneer er aanpassingen plaatsvinden betreft het een revisie of herziene editie, wat als nieuw werk telt.

Bewust beperken van aantallen

De schaarste van een drukwerk kan ook een hogere waarde vertegenwoordigen. De uitgever van de Suske en Wiske stripreeks speelde hier handig op in, door in de jaren tachtig een prominent “Eerste Druk” embleem op de eerste Oplage te plaatsen. Bij digitale media is er geen sprake van Oplages, omdat kopieën op ieder moment gemaakt kunnen worden. De betekenis van Oplage bestaat in digitale publicaties dus feitelijk niet, al wordt dit vanuit marketing oogpunt soms wel als zodanig aangeduid. Denk aan een digitale publicatie met watermerk en nummering.

Kleinere Oplages van gedrukte media

De concurrentie van het internet is duidelijk te zien in bijvoorbeeld nieuws publicaties. Sinds het jaar 2000 is de Printoplage van kranten ieder jaar gedaald. Zo lag de Oplage van de Volkskrant in 2000 nog op meer als 300.000, in 2017 was dit ruim 100.000 exemplaren minder. De Telegraaf liep de grootste klap op met een daling van bijna 800.000 exemplaren naar pakweg 350.000 in 2017.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z