Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Online shopper is een persoon die op het internet aankopen verricht. Dit kunnen digitale downloads zijn, fysieke goederen of diensten die via internet worden aangeboden. Wat is een Online shopper en hoe verschilt deze klant tot ander winkelpubliek?

Wat is Online shopper?

Winkelen is niet alleen een manier om goederen te verkrijgen, het is een sociale activiteit die ingebakken is sinds de tijd van jagers en verzamelaars. Winkelcentra hebben voor velen dezelfde aantrekkingskracht als een pretpark, het verrichten van aankopen geeft een euforisch gevoel dat losstaat van de kwaliteit of bruikbaarheid van het product. Een Online shopper voelt niet de fysieke impact van winkelen, toch is het gedrag voor een groot deel gelijk. En daar maken webshops uiteraard maar al te graag gebruik van.

Hoe verschilt Online met Offline winkelen?

Overeenkomsten met Offline winkelen

Net zoals het winkelend publiek vaak meerdere items zal vergelijken, wil een Online shopper ook graag meerdere opties beoordelen. Als een bedrijf slechts één dienst aanbiedt kan dit een uitdaging vormen. Door drie versies van hetzelfde product aan te bieden wordt de illusie van keuze gewekt. Denk aan glasvezel internet met 50, 100 of 200 Mbit snelheid. Glasvezel werkt in principe op de maximale snelheid, door deze ‘af te knijpen’ kan de klant toch kiezen uit meerdere opties.

Verschillen met Offline winkelen

Een groot verschil is de wettelijke bescherming die Online shoppers genieten. Die is namelijk groter dan bij fysieke winkels het geval is. De Europese richtlijnen zijn vastgelegd in de wet Aankoop op Afstand. Op internet heb je in principe altijd webshops wereldwijd bij je op een mobieltje, dit biedt ook veel meer gelegenheid om aankopen te verrichten. Met digitale coupons, persoonlijke berichten en mailings wordt de aandacht van de klant continue getrokken. Omdat de Online shopper doorgaans minder persoonlijk contact heeft met de winkelier ligt de merkloyaliteit relatief laag.

In Nederland heeft 96% van personen boven 15 jaar oud in 2019 een internet aankoop verricht, daarmee valt bijna iedereen in de categorie Online shopper.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z