Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Omzetbelasting is de belasting die zowel consumenten als bedrijven betalen over goederen en diensten die in Nederland worden aangeschaft. Dit wordt Belasting Toegevoegde Waarde genoemd ofwel BTW. Wat is Omzetbelasting en wat is de functie van een BTW aangifte?

Wat is Omzetbelasting?

In de wet op de Omzet belasting in Nederland is er sprake van drie tarieven:

  • 21% voor standaard goederen en diensten.
  • 9% voor etenswaren en diensten die in dit lage tarief vallen (dit was voorheen 6%).
  • 0% voor goederen en diensten waar geen BTW op wordt geheven, zoals goederen en diensten die bestemd zijn voor het buitenland.

Er zijn ook goederen en diensten die vrijgesteld zijn van BTW. Het verschil met het 0% tarief is dat bij vrijstelling de BTW op goederen en diensten die als uitgaven aangemerkt worden niet afgetrokken kunnen worden bij de voorbelasting. Consumenten kunnen de BTW heffing in principe niet terugvorderen, ondernemers kunnen dit wel. Luchthavens kennen het principe ‘Tax-free Shopping’, waar producten vrijgesteld zijn van deze heffingen.

BTW aangifte voor ondernemers

Ondernemers moeten in principe ieder kwartaal een BTW aangifte indienen. Er zijn uitzonderingen mogelijk om dit per maand te doen, of jaarlijks. De Belasting Toegevoegde Waarde die een bedrijf heeft geïnd in de afgelopen periode moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. BTW die betaald is kan hiervan worden afgetrokken als voorbelasting. Om van het 0% tarief gebruik te kunnen maken bij zaken met het buitenland zal de ondernemer een opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP) moeten indienen, inclusief de gegevens van de afnemer.

BTW in het buitenland

Nederland is niet het enige land met Omzetbelasting, de meeste landen kennen dit systeem. Ook het hoog en laag percentage komt vaak voor. De tarieven kunnen flink uiteen lopen. In het Engels wordt dit Value Added Tax (VAT) genoemd. VAT werd voor het eerst geïntroduceerd aan het begin van de twintigste eeuw, en werd ontwikkeld door zowel Wilhelm von Siemens als Thomas S. Adams.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z