Omzetbelasting is de belasting die zowel consumenten als bedrijven betalen over goederen en diensten die in Nederland worden aangeschaft. Dit wordt Belasting Toegevoegde Waarde genoemd ofwel BTW. Wat is Omzetbelasting en wat is de functie van een BTW aangifte?
In de wet op de Omzet belasting in Nederland is er sprake van drie tarieven:
Er zijn ook goederen en diensten die vrijgesteld zijn van BTW. Het verschil met het 0% tarief is dat bij vrijstelling de BTW op goederen en diensten die als uitgaven aangemerkt worden niet afgetrokken kunnen worden bij de voorbelasting. Consumenten kunnen de BTW heffing in principe niet terugvorderen, ondernemers kunnen dit wel. Luchthavens kennen het principe ‘Tax-free Shopping’, waar producten vrijgesteld zijn van deze heffingen.
Ondernemers moeten in principe ieder kwartaal een BTW aangifte indienen. Er zijn uitzonderingen mogelijk om dit per maand te doen, of jaarlijks. De Belasting Toegevoegde Waarde die een bedrijf heeft geïnd in de afgelopen periode moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. BTW die betaald is kan hiervan worden afgetrokken als voorbelasting. Om van het 0% tarief gebruik te kunnen maken bij zaken met het buitenland zal de ondernemer een opgaaf Intracommunautaire Prestaties (ICP) moeten indienen, inclusief de gegevens van de afnemer.
Nederland is niet het enige land met Omzetbelasting, de meeste landen kennen dit systeem. Ook het hoog en laag percentage komt vaak voor. De tarieven kunnen flink uiteen lopen. In het Engels wordt dit Value Added Tax (VAT) genoemd. VAT werd voor het eerst geïntroduceerd aan het begin van de twintigste eeuw, en werd ontwikkeld door zowel Wilhelm von Siemens als Thomas S. Adams.