Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Okuna is een social media platform dat als privacyvriendelijk alternatief voor Facebook in de markt wordt gezet. De initiële financiering komt vanuit crowdfunding via kanalen als Indiegogo en Patreon, een subsidieaanvraag in 2020 werd afgewezen waarmee de toekomst van dit platform op het moment van schrijven onduidelijk is. Wat is Okuna en waarom denken de oprichters dat er ruimte is voor een Facebook alternatief?

Wat is Okuna?

Het social media platform Okuna is een initiatief van Joel Hernandez. Enkele jaren geleden ontstond het idee voor een Facebook alternatief met meer privacy voor de gebruikers. Toen Facebook met het Cambridge Analytica schandaal in het nieuws kwam zou Hernandez zijn plannen realiseren. Via crowdfunding werd geld ingezameld om de initiële opstartkosten te financieren. Medio 2020 werd de startup geconfronteerd met een afwijzing voor een Nederlandse subsidie. Hierdoor is de ontwikkeling stilgevallen, het is niet duidelijk of het product ooit uit de opstartfase zal geraken.

Waarom is er behoefte aan een ‘andere’ Facebook?

De oorspronkelijke naam voor Okuna zou Openbook moeten zijn, tot Facebook deze naam als handelsmerk registreerde. Het Nederlandse alternatief onderscheidt zich met name omdat er geen persoonlijke informatie wordt gedeeld met derde partijen, en een tijdlijn die geheel volgens de voorkeuren van de gebruiker wordt ingevuld in plaats van een algoritme met commerciële intenties. Het verdienmodel zal voor een groot deel afhankelijk zijn van premium features voor betalende gebruikers, de basisfunctionaliteit is gratis te gebruiken. Het nieuwe platform zou minder verslavend moeten zijn met meer relevante informatie.

Ambities van het platform

De overeenkomsten met Facebook uiten zich ook op andere manieren. Zo is er de ambitie om een eigen valuta op te starten om betalingen te verrichten. Facebook is ook bezig met een eigen cryptocurrency. Wellicht in contrast met het social media platform van Zuckerberg ligt de focus op mobiele apparaten, terwijl Facebook van oudsher juist op desktop en laptop computers meer compleet is. Tijdens het ontwikkelen van de webversie in 2020 kwam het project vrij abrupt stil te liggen. Sinds mei 2020 heeft de Okuna Facebook pagina geen update meer gehad.

 

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z