Off the record staat voor uitingen die gemaakt worden zonder officiële status, die niet bestemd zijn om in de openbaarheid te komen. Politici maken hier regelmatig gebruik van om een mening te verkondigen die niet altijd aansluit bij, of in het belang is van, de politieke partij die deze persoon vertegenwoordigt. Wat is Off the record en hoe past deze vorm van communicatie binnen een marketing strategie?
Tijdens een interview is het mogelijk dat een politicus meer informatie kwijt wil over een onderwerp, iets wat geen onderdeel uitmaakt van het geautoriseerde verhaal. Dan kan deze persoon ‘Off the record’ spreken. Deze informatie mag niet worden gepubliceerd. Er is geen juridische verplichting voor de journalist om zich hier aan te houden, uit ethische en strategische redenen zal de journalist zich aan deze overeenkomst houden. Anders kan toekomstige toegang tot deze persoon en organisatie ontzegd worden.
Dan rijst dus de vraag “waarom Off the record spreken?” wanneer deze opmerking niet verspreid mag worden. Soms gebeurt dit omdat mensen van nature graag informatie delen, het kan ook juist de hoop zijn dat een opmerking wel uitlekt. Ook kan de boodschap bij de directe toehoorder anders geïnterpreteerd worden dan bij het algemene publiek het geval kan zijn.
Reclame maken, maar niemand die het mag weten. Dat klinkt tegenstrijdig. Hoewel de meeste advertenties gericht zijn op een groot publiek, is het wel degelijk mogelijk om ‘geheime’ aanbieding uit te zetten. Zo kunnen bedrijven een kortingscode beschikbaar stellen, die niet persoonlijk en daarmee overdraagbaar is. De ontvanger deelt deze code, in het netwerk wordt er gebruik van gemaakt. Dit is een vorm van ‘stealth marketing’ met als doel nieuwe klanten in fasen binnen te laten, en niet meer korting weg te geven dan strikt noodzakelijk is. Er zijn websites die specifiek dit soort Off the record codes delen. Het betreft vaak tijdelijke codes, of promoties met een maximum aantal gebruikers.