Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Nudging is een term die gerelateerd is aan de ‘nudge theory’ waarbij positieve prikkels en indirecte suggesties worden gebruikt om mensen te beïnvloeden om een keuze te maken. Door kleine en subtiele motivaties kunnen klanten of leads tot de gewenste conversie worden geleid. Wat is nudging en hoe is dit een populaire marketing strategie geworden?

Definitie nudging

Letterlijk is de definitie van nudging iemand porren met de elleboog om aandacht te vragen. Het wordt ook gebruikt als term voor iemand een duwtje in een bepaalde richting geven. Daarmee is nudging niet nieuw. Binnen psychologie, sociologie en marketing heeft het populariteit verworven vanwege de ‘nudge theory’ die in het boek “Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness” werd beschreven.

Nudge: Het Boek

In 2008 verscheen een boek van Richard Thaler en Cass Sunstein. In 2021 zou er een revisie verschijnen. In dit boek wordt beschreven hoe het gedrag van mensen kan veranderen op een voorspelbare wijze zonder meningen te beperken of economische perspectieven in te veranderen. Voorwaarden voor nudging zijn dat er minimale betrokkenheid vereist is en dat de kosten laag zijn. In het boek wordt beschreven dat mensen denken op twee manieren; de automatische respons en het afwegen van opties. Op basis van andere of nieuwe informatie zal iemand tot andere conclusies komen.

Hoe werkt nudging?

Als iemand in de winkel staat en er hangt een groot bord met ‘ons brood is lekker’ dan is dit een duidelijke vorm van marketing. Als de geur van versgebakken brood in de winkel wordt verspreid dan wordt de klant geprikkeld met de neus. De grens tussen adverteren en nudging is niet zwart-wit te trekken. Dit heeft met veel factoren te maken waaronder de opmerkzaamheid van de klant.

Is nudging een nieuwe methode?

Net zoals het woord ‘nudge’ al veel langer bestond is de methode van nudging ook niet geheel nieuw. Het is in principe een vorm van mensen beïnvloeden op basis van directe en minder directe stimuli. Voorbeelden hiervan zijn terug te vinden bij goochelaars, sekteleiders en meer recent Influencers online. Bij nudging wordt gesteld dat mensen niet altijd de beste afweging maken, door ze een duwtje in de juiste richting te geven komen ze uiteindelijk tot de juiste conclusie.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z