Non-yieldable betekent dat er geen korting mogelijk is op een product of dienst. Het is daarmee het tegenovergestelde van Yieldable, waarbij er juist een ruimere marge bestaat. Wat is Non-yieldable en in welke sector wordt deze term het meeste toegepast?
Yield is een Engels woord dat zowel ‘zwichten’ betekent als ‘opbrengst’. De betekenis van Non-yieldable kan daarmee afwijken op basis van de toepassing. Wanneer iets niet ‘Yieldable’ is, dan levert het geen winst op, de opbrengst is laag. Daarnaast is er geen ruimte om een korting te geven omdat de winstmarge daarvoor te beperkt is. Deze producten en diensten kunnen cruciaal zijn voor de aanbieder om klanten te bedienen, ze leveren alleen geen significante winst op.
Hoewel Non-yieldable in principe toepasbaar is in vele sectoren, is het met name in de hospitality sector waar de term gebruikt wordt. Het staat bijvoorbeeld voor kamers die niet voor een hogere prijs aangeboden kunnen worden omdat er overeenkomsten bestaan met andere bedrijven. Hoewel de andere kamers potentieel meer geld opleveren, biedt dit aanbod minder zekerheid. Door een deel van de bezetting overeen te komen met reisbureaus en touroperators is de hoteluitbater verzekerd van inkomsten, ook al is dit tegen een minimale marge.
De hotelbranche is typisch een sector die afhankelijk is van seizoenen en soms ook onverwachte situaties in de samenleving. Een leeg hotel levert geen geld op, daarom kiezen veel uitbaters ervoor om een deel van het aanbod tegen een gereduceerde prijs aan te bieden. Er zal geen winst van betekenis mee worden gemaakt, in magere tijden is er wel sprake van inkomsten. Een Non-yieldable aanbod is daarmee niet altijd te voorkomen, soms moet een ondernemer genoegen nemen met lagere winst om overeind te blijven. Er moet wel een balans bestaan tussen Non-yieldable en Yieldable aanbod, waarbij er vaak ook een Semi-Yieldable marge bestaat die wat meer speling biedt aan de ondernemer.