Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

No Go is een Engelse term die in het bedrijfsleven wordt gebruikt om aan te geven dat de volgende stap in een traject geen doorgang zal vinden. Het is daarmee het tegenovergestelde van Go bij een Go – No Go keuzemoment. Er zullen in dergelijke trajecten doorgaans meerdere beslissingen plaatsvinden. Wat is No Go en hoe wordt dit toegepast in de praktijk?

Definitie No Go

Misschien wel het meest bekende voorbeeld van een No Go beslissing is de lancering van een raket. Na een bepaald moment is het niet langer mogelijk om een beslissing terug te draaien. Als de raket in de lucht is dan zal deze een vaste koers volgen. Om een mogelijk probleem uit te sluiten zal er een No Go moment plaatsvinden als er bij een controlepunt enige twijfel bestaat. In de standaard definitie van No Go zullen er regelmatig meerdere beslismomenten zijn die simultaan plaatsvinden. Het is ook mogelijk dat een traject volledig lineair is met steeds een enkel Go – No Go moment per stap. Factoren die worden gewogen bij dit soort beslissingen kunnen zijn:

  • Kwaliteit
  • Prijs
  • Marktvraag
  • Wetgeving
  • Schaalbaarheid
  • Risico

Niet alleen maar ja of nee

Dat er een No Go beslissing plaatsvindt betekent niet automatisch dat het gehele project wordt afgeblazen. In plaats van een Ja of Nee moment is het meer een Goedkeuring of Afkeuring moment. Als er een No Go ofwel afkeuring plaatsvindt dan gaat het team een stap terug of er wordt overgeschakeld naar een alternatieve tijdlijn met nieuwe stappen. Denk aan een drie sterren restaurant waar de chef ieder gerecht controleert voordat het de keuken verlaat. Als een bestelling afgekeurd wordt betekent dit terug naar de keuken en de fout herstellen. De klant zal nog steeds geserveerd worden en hoeft niet met een lege maag het pand te verlaten.

Nadeel van No Go beslissingen

Naast het bepalen of de volgende stap kan worden genomen is het ook van belang om te bepalen waarom er een No Go beslissing is genomen. Anders kan er geen foutcorrectie plaatsvinden. Als de chef het gerecht retour stuurt naar de keuken dan moet het personeel wel weten wat er de eerste keer niet in orde was.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z