Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Name-dropping staat voor het noemen van een bekend persoon in een conversatie of monoloog, zowel gesproken als op schrift. De relevantie om dit persoon op te nemen in het verhaal is niet altijd duidelijk, het wordt wel vaak gebruikt om de status van de spreker of auteur te beïnvloeden. Wat is Name-dropping en waarom heeft dit doorgaans een negatieve connotatie?

Wat is Name-dropping?

Je komt als klant bij de bakker. De verkoper prijst de speculaas gebakjes aan. In plaats van te zeggen “deze gebakjes smaken heerlijk” zegt de verkoper “Ilse de Lange vindt deze gebakjes ook heerlijk” als argument om deze gebakjes te kopen. De klant kent Ilse de Lange van de televisie en radio, maar niet persoonlijk. Of de verkoper deze zangeres kent wordt niet nader toegelicht. In plaats van het gebak aan te prijzen op eigen kwaliteit, wordt er gebruik gemaakt van Name-dropping.

De betekenis van Name-dropping wordt vaak in negatief verband gebracht. Cabaretier en acteur Thomas Acda stak regelmatig de draak met acteur Jeroen Krabbé, door hem te persifleren in het programma “De Wereld Draait Door”. Hij noemde steevast “Barbra”, met een overdreven gemaakt accent, verwijzend naar Barbra Streisand, een ‘persoonlijke’ vriendin van Krabbé. Name-dropping wordt regelmatig gebruikt om hoger op de sociale ladder te komen. “Ik ken iemand met invloed, dus heb ik zelf ook meer invloed” Deze strategie wordt regelmatig toegepast tijdens netwerkborrels en feestjes, de associatie met een bekend persoon maakt iemand anders ‘interessant’ door associatie.

Marketing met namen

Het is ook mogelijk om namen te noemen in reclamecampagnes, zelfs wanneer er geen direct verband bestaat. Op Twitter worden regelmatig namen in berichten genoemd met als doel mee te liften op het succes van de bekende persoon. Hierbij kan Name-dropping gebruikt worden zonder direct verband te leggen, en toch te profiteren van de naamsbekendheid die deze persoon geniet. Rappers maken regelmatig gebruik van deze methode door namen van meer bekende rappers in hun teksten te verwerken, of beschrijvingen op te nemen die duidelijk verwijzen naar een specifiek persoon.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z