MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij Maatschappelijk ook wel wordt vervangen door Duurzaam in de breedste zin van het woord. Het is een wijze van ondernemen waarbij er aandacht is voor het milieu en ethische kwesties, in balans gebracht met winst maken en voldoen aan de belangen van stakeholders. Wat is MVO en hoe werkt de prestatieladder?
De Engelse tegenhanger van deze werkwijze wordt CSR genoemd, wat staat voor Corporate Social Responsibility. Ook Sustainability maakt onderdeel uit van deze werkwijze.
Dit zijn de drie uitgangspunten van een MVO beleid:
In een uitgebreide tijdlijn wordt de oprichting van de ASN bank als beginpunt genomen voor MVO bedrijven. Toch dateren organisaties die sociaal maatschappelijk werken uiteraard al lang voor deze tijd. Het is daarnaast een proces, waarbij grote bedrijven die kleine stappen nemen soms meer aandacht krijgen dan kleine bedrijven die van meet af aan duurzaam en sociaal werken. Zaken als recycling van afvalstoffen, het beperken van verkwisting in de voedingsmiddelenindustrie en een productieproces dat beter is voor mens en milieu, zijn kernwaarden die nu van belang zijn. Daarbij is het wel een kerntaak om een bedrijf ook overeind te houden, want dat behoort eveneens tot duurzaamheid.
De MVO Prestatieladder heeft als functie om een management systeem op basis van MVO te certificeren. Daarbij wordt uitgegaan van de ISO 26000 norm. Het betreft een normering die internationaal toepasbaar is. Het is een objectief en toetsbaar bewijs dat een organisatie de richtlijnen van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen naleeft.