Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Money, Authority, Desire, Access of afgekort MADA zijn vier kenmerken die gebruikt worden door marketingbureaus om een doelgroep te bepalen en te benaderen voor een wervende boodschap. Wat is de betekenis van Money, Authority, Desire, Access en hoe wordt MADA toegepast in commercie?

Wat is Money, Authority, Desire, Access?

Het marketing begrip MADA staat voor Money, Authority, Desire, Access. Dit is in het kort de beschrijving van ieder kenmerk:

  • Money: Dit staat voor het vermogen om te betalen voor een product of dienst.
  • Authority: Dit staat voor het vermogen om een beslissing te nemen.
  • Desire: Dit staat voor de interesse om een aankoop te verrichten.
  • Access: Dit staat voor de beschikbaarheid van het product of dienst voor de klant.

Deze criteria worden gebruikt door marketing strategen om het potentieel te berekenen of een product zal verkopen in een specifieke markt.

De belangrijke vier

Wanneer de consument voldoet alle voorwaarden is de kans op een conversie groter dan wanneer er aan geen enkele voorwaarde wordt voldaan. Dit betekent overigens niet dat het plaatje altijd compleet moet zijn om een verkoop tot stand te brengen. Zo kan bij een stuk speelgoed het kind de interesse bezitten, de ouders beschikken over het geld en de autoriteit om het product te kopen. De winkel zal moeten zorgen voor een geschikt verkoopkanaal.

Kosten en baten

Als een bedrijf constateert dat niet aan alle voorwaarden wordt voldaan, is de kans groot dat ze niet vol zullen inzetten op een marketing campagne. De kosten om klanten succesvol te converteren wegen namelijk niet op tegen de inkomsten die hieruit voortvloeien. Zo worden Apple iPhones niet actief gepromoot op het Afrikaanse continent, omdat in veel gebieden de financiële middelen niet toereikend zijn. In opkomende economieën waaronder ook Azië hebben (goedkopere) Android toestellen daarom een veel groter marktaandeel dan in het ‘rijke’ Westen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z