Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Wat zijn Mijn Advertenties?

Mijn Advertenties is een onderdeel van een Marktplaats account. Hier kunnen gebruikers een overzicht bekijken van alle advertenties die nog lopen. Andere websites en social media platformen bieden hun eigen advertentieplatformen aan voor gebruikers. Wat zijn Mijn Advertenties op Marktplaats en hoe werkt adverteren online voor bedrijven en particulieren?

Definitie Mijn Advertenties

De betekenis van Mijn Advertenties op Marktplaats verwijst naar de beheer omgeving van verkopers op deze website. Hoewel het aanbod op dit platform is veranderd in de loop der jaren is de algemene functionaliteit grotendeels gelijk gebleven.

Wat is Marktplaats.nl?

De Nederlandse website Marktplaats.nl werd in 1999 opgericht als portaal waar consumenten gratis producten konden verkopen. De laagdrempelige aanpak en optie om gratis goederen aan te bieden zorgde ervoor dat Martkplaats snel zou uitgroeien tot een populair platform in Nederland. Kort na de introductie van het platform zou de landelijke keten van kringloopwinkels de website overnemen, vijf jaar later zou concurrent eBay het Nederlandse platform opkopen. De verkoopprijs was in die periode gestegen van ongeveer 275.000 euro tot maar liefst 225 miljoen. In 2020 zou eBay de rechten weer verkopen aan Adevinta uit Noorwegen.

Hoewel eBay internationaal gezien marktleider was in de ‘micro-verkopers’ markt bleek het platform van Marktplaats al zo ingeburgerd dat eBay in Nederland geen voet aan de grond kon krijgen. De systemen waren niet identiek maar wel vergelijkbaar, toch was de merkbekendheid van Marktplaats zo omvangrijk dat eBay het platform in stand hield en relatief weinig aanpassingen zou maken.

Betalen om te adverteren

In het begin wat het voor iedereen gratis om te adverteren op Marktplaats, via Mijn Advertenties konden advertenties beheerd worden op basis van een gratis account. Toen voor advertenties met een verkoopwaarde van 200 euro of hoger een bedrag van 6 euro betaald moest worden ontstond er een duurzaam verdienmodel. Later zou dit aangepast worden. De drempel van 200 euro werd vervangen door een tarief van 9 of 25 euro binnen een aantal categorieën. Bij specifieke rubrieken waaronder auto’s is een automatische verlenging van toepassing, dit kan tot extra kosten voor de adverteerder en extra inkomsten voor het platform leiden.

Beheer van Mijn Advertenties

Eerst moet er een account worden aangemaakt die Mijn Marktplaats wordt genoemd. Deze account is zowel te gebruiken voor aanbieders als voor kopers of een combinatie van beiden. Er wordt geen direct onderscheid gemaakt tussen particuliere en zakelijke accounts. Het is wel mogelijk om een zakelijk account te openen met extra opties voor bedrijven om zowel nieuwe als tweedehands producten aan te bieden.

Er zijn een aantal opties beschikbaar in Mijn Advertenties. De meest recente advertentie wordt bovenaan geplaatst, verder is het mogelijk om filter opties te gebruiken. Er worden diverse kenmerken weergeven waaronder het aantal keren dat een advertentie bekeken is, het hoogste bod en tot welke datum de advertentie actief is. Gepubliceerde advertenties kunnen aangepast worden, het is niet mogelijk om een advertentie naar een andere rubriek te verplaatsen.

Waarom verkopen via Marktplaats?

Met de opties in Mijn Advertenties en de optie voor een zakelijke account is het duidelijk dat ook commerciële aanbieders welkom zijn op het platform. De vraag is wat de meerwaarde is ten opzichte van een eigen webshop of andere shopping platformen zoals Bol.com of Amazon. Het karakter van Marktplaats is nog steeds een soort ‘rommelmarkt’ op het internet met een focus op tweedehands artikelen. Met name als website voor tweedehands auto’s heeft Marktplaats een flink marktaandeel weten te verwerven. Bol.com biedt een beperkt aantal categorieën aan, Amazon.nl is breder georiënteerd maar richt zich vooral op nieuwe producten en elektronica. VidaXL biedt vooral meubilair en interieur decoratie artikelen aan, Beslist.nl is met name een site om producten te vergelijken. Met andere woorden; ieder platform heeft een eigen karakter waarmee ze ook een unieke doelgroep aanspreken.

In 2008 werd een verkopersaccount Mijn Marktplaats geopend op Bol.com met een aanbod van tweedehands boeken. Deze account lijkt niet meer in gebruik te zijn en is niet gekoppeld aan het verkoopplatform met dezelfde naam.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z