Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Metafoor is een figuurlijke omschrijving waarbij een visuele voorstelling wordt gemaakt om een specifiek concept te beschrijven. Hierbij wordt er een vergelijking gemaakt. Wat is de Metafoor betekenis en wat zijn hier voorbeelden van?

Wat is Metafoor?

Het gebruik van Metaforen komt vaak voor in de literatuur. Zo kan een concept in woorden worden uitgedrukt zonder de noodzaak voor een verklarende afbeelding. Verder wordt deze vorm van beeldspraak ook vaak gebruikt om complexe zaken op een wijze te beschrijven die voor niet-ingewijden begrijpelijk is. De term is afkomstig van het Griekse woord “Metaphora” wat letterlijk “overdracht” betekent. Een voorwaarde voor het gebruik van deze stijl van communicatie is bekendheid met de beschrijving in de Metafoor. Wanneer de beeldspraak niet herkenbaar is zal de boodschap niet overkomen, en juist verwarrend zijn. Het gebruik van Metaforen kan bij een vertaling ook een compleet andere betekenis aannemen.

Voorbeelden van Metaforen

We gebruiken dagelijks Metaforen in communicatie, zelfs wanneer dit niet bewust gebeurt. Denk aan een ‘lange tijd niet gezien’. Tijd is geen aanduiding van afstand, lengte heeft geen vaste waarde. Toch zal iedereen begrijpen wat hiermee bedoeld wordt. Wanneer iemand een interessant voorstel doet kan de reactie zijn ‘dat klinkt als muziek in de oren’. Daarbij is er nog steeds een correlatie tussen de gesproken tekst en muziek, die beide hoorbaar zijn. In het boek “Animal Farm” van George Orwell worden dieren op een boerderij gebruikt om politieke standpunten te visualiseren. Het is een veelgebruikte vorm in kunst om censuur te vermijden.

Door het oog van de naald

Een bekende beeldspraak uit de Bijbel is: “… het is gemakkelijker, dat een kameel gaat door het oog van een naald dan dat een rijke het Koninkrijk Gods binnengaat”. Bijbelse Metaforen blijken vaak een onderwerp van discussie, omdat de interpretatie niet eenduidig is. Daarnaast zijn er culturele verschillen, en in vertalingen zijn ook verschillen waarneembaar. Een naald heeft overigens letterlijk geen ‘oog’ maar een gat.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z