Mashup staat voor een combinatie van verschillende producten of diensten. Meestal wordt deze term gebruikt om de integratie van meerdere web services te beschrijven, daarnaast is het ook een term om het combineren van verschillende muziekstukken aan te duiden. Wat is een Mashup en welke extra mogelijkheden heeft dit Web 2.0 gebracht?
Bij Web 1.0 waren internet diensten voornamelijk op zichzelf staande ‘eilandjes’ met een eigen database en afgesloten beheer. Een belangrijke vernieuwing van Web 2.0 was de mogelijkheid om content en code vanuit verschillende bronnen met elkaar te combineren. Zo ontstaan er nieuwe diensten en mogelijkheden die met conventionele applicaties en websites niet mogelijk zouden zijn. Wanneer code vanuit twee bronnen met elkaar wordt gecombineerd om zo een ‘enhanced user experience’ te bieden spreekt men van een Mashup.
Online dienstverleners maken graag gebruik van externe platformen om hun bereik uit te breiden. Zo ik het mogelijk om bij veel websites in te loggen met een Facebook of Google account. Er hoeft dan geen aparte login aangemaakt te worden voor iedere afzonderlijke website. Facebook en Google stellen hier API’s voor beschikbaar aan webmasters. Bij een Mashup worden diverse diensten met elkaar gecombineerd om de gebruiker meer functionaliteit te bieden. Daarnaast hoeft de website ontwikkelaar niet het wiel steeds opnieuw uit te vinden. Dit kan ook voordelig zijn voor de privacy en security, denk aan een extern betaalsysteem dat betalingen via een payment provider verwerkt. De webshop heeft geen toegang tot persoonlijke betaalinformatie van de klant.
Bij consumenten zal de term Mashup vooral bekend zijn uit de muziekwereld. Door meerdere, reeds bestaande nummers met elkaar te combineren ontstaat er een nieuw nummer. In tegenstelling tot een standaard mix van nummers, zoals dit in met name in dansmuziek populair is, worden hier slechts twee nummers met elkaar gecombineerd. Daarbij zullen de werken herkenbaar blijven, terwijl ze samen een nieuw creatief werk vormen. Door uiteenlopende nummers of genres met elkaar te combineren ontstaan er nieuwe composities.