Een Manuscript is van oorsprong een handgeschreven document. Later zouden ook getypte Manuscripten onder deze noemer vallen. Het betreft altijd een origineel geschrift, dus niet een kopie. Wat is de betekenis van Manuscript en waarom is de Codex Badianus een belangrijk voorbeeld van dit soort documenten?
De letterlijke betekenis van Manuscript is dus een handgeschreven document. Later zou een getypt document aan deze definitie toegevoegd worden, en nu vallen ook digitale documenten onder deze term. Het betreft altijd een origineel werk, het kan wel een handgeschreven of getypte kopie van een bestaand werk zijn. Voor de introductie van de boekdrukkunst waren alle documenten Manuscripten. Er zijn geen restricties omtrent de inhoud van het document, het kan bijvoorbeeld een muziekstuk zijn, een encyclopedie of een collectie brieven.
In de loop der tijd zijn er andere interpretaties van de term bijgekomen. Zo kan het ook een kopie van een bestaand werk zijn dat volgens een vaste stijlvorm is gedupliceerd. Bij bladmuziek wordt dan ook gesproken van “Manuscript papier”. In film wordt het een script genoemd, wanneer het met een typemachine is geschreven worden Manuscripten ook wel Typescript genoemd. Bij verzekering wordt Manuscript eveneens gebruikt om documenten aan te duiden die een gevolg zijn van onderhandeling tussen de verzekeraar en een verzekering houder, wanneer het geen standaard polis betreft.
Een voorbeeld van een Manuscript is de Codex Badianus, het eerste medische werk uit de Verenigde Staten. Het boek dateert uit 1552, en werd herontdekt in 1929 in de bibliotheek in het Vaticaan. Dit is een werk van twee Azteken, die het Manuscript hebben geschreven en vervolgens hebben vertaald naar Latijn. Azteken staan bekend om hun grote wetenschappelijke kennis, wat ook blijkt uit deze geschriften. Het is een uniek Manuscript omdat de informatie niet gewijzigd werd in het vertaalproces, wat doorgaans wel het geval is.