Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Malvertising is een vorm van advertenties die voorzien zijn van speciale code om internetgebruikers te misleiden. Ze worden verspreid via legitieme advertentienetwerken en websites, waarmee ze voor de bezoeker niet van legitieme advertenties te onderscheiden zijn. Wat is Malvertising en hoe werken deze advertenties?

Wat is Malvertising?

Het woord Malvertising is een combinatie van ‘malicious’, wat kwaadaardig betekent, en ‘advertising’. Het is net als Malware een methode voor hackers en andere criminelen om een computergebruiker te misleiden en om malafide handelingen te verrichten. In tegenstelling tot Malware hoeft er geen software geïnstalleerd te worden, de code wordt via een banner geactiveerd. Via een Malvertisement website redirect kan de bezoeker naar een andere pagina worden geleid, waar de hacker verdere acties ten uitvoer kan brengen.

Welke rol spelen advertentienetwerken hierin?

Omdat de bezoeker van een webpagina geen handeling hoeft te verrichten om benadeeld te worden door Malvertisements, is het van belang dat het advertentienetwerk content eerst controleert alvorens deze te publiceren via hun kanalen. Omdat er enorme aantallen advertenties verwerkt worden is dit haast onbegonnen werk. De website waar de advertentie gepubliceerd wordt kan hier ook weinig aan doen, zij stellen slechts ruimte beschikbaar aan het netwerk. Firewalls en veiligheidsmaatregelen in de browser kunnen een deel van de aanvallen stoppen, gebruikers dienen voorzichtig te zijn met het klikken op banner advertenties. Ook is het van belang om op de externe pagina te letten op het groene slotje, wat aangeeft dat de website beschikt over een SSL certificaat.

Zijn aanvallen te voorkomen?

Het is van belang dat advertentienetwerken controleren op Malvertising, en gaten dichten die hackers in staat stellen code toe te voegen aan normale banners. Bezoekers dienen browsers te updaten waar van toepassing, en niet zomaar op banners te klikken waarvan de herkomst dubieus is. Dezelfde voorzichtigheid die geldt voor bijvoorbeeld bijlagen in e-mails, of mails van Nigeriaanse prinsen, dient ook op websites toegepast te worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z