Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De betekenis van Long Tail kan verschillende betekenissen hebben. Wat betreft online marketing en commercie zijn er twee definities die vaak gebruikt worden, en een overlapping kennen in toepassing. In basis staat het voor een langere zoekterm die uit meerdere woorden bestaat, of een verkoopstrategie die zich richt op een smallere doelgroep. Wat is Long Tail en hoe wordt deze strategie gebruikt in marketing en verkoop?

Wat is Long Tail?

Waar twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen.” Bij deze uitspraak wordt uitgegaan van een “Winner takes all” principe. In praktijk is de taart vaak verdeeld in stukjes, waarbij de kleinere stukken gezamenlijk groter zijn dan het grootste stuk op zichzelf. De betekenis hiervan wordt snel duidelijk door twee definities nader te omschrijven:

  1. Long Tail SEO: Een zoekterm die bestaat uit meerdere woorden komt minder vaak voor, maar duidt vaak wel op een verhoogde intentie en betrokkenheid. Hoewel er vaker wordt gezocht op “Apple Watch”, zal iemand die zoekt met “Zwarte Apple Watch Serie 5 kopen” sneller tot aankoop overgaan. Long Tail SEO richt zich doorgaans op consumenten of bedrijven die zich verder in de verkoopfunnel bevinden.
  2. Long Tail Verkoopmodel: Er zijn grote bedrijven die een flink marktaandeel bezitten, maar de kleine bedrijven samen kunnen binnen een sector veel groter zijn. Denk bijvoorbeeld aan Apple, die ooit marktleider was op het gebied van smartphones. Maar de diverse fabrikanten van Android toestellen verkochten gezamenlijk veel meer toestellen.

Marketing strategie bepalen op basis van doelgroep

Bij Short Tail zoektermen is het bereik groot, maar de intentie ligt over het algemeen laag. Ook zijn populaire zoektermen veel duurder in biedingen. Door er een Long Tail term van te maken gaan de kosten omlaag, de omvang van doelgroep zal kleiner worden. Het voordeel is dat de personen die wél bereikt worden sneller tot conversie over zullen gaan. Met name online is niche marketing succesvol gebleken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z