Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

Een Location Based Service is een algemene term waartoe diensten behoren die gebruik maken van geografische informatie. Het kan ingezet worden voor diverse toepassingen, waaronder het vastleggen van een route voor joggers, of winkelend publiek op de hoogte stellen van een promotie bij een winkel in de buurt. Wat is de betekenis van Location Based Service en waar wordt deze technologie zoal voor gebruikt?

Wat is Location Based Service?

Wanneer je op vakantie bent in Mallorca en en op zoek bent naar een KFC restaurant, dan heb je niet veel aan informatie over het filiaal in de gemeente waar je woont. Met Location Based Services is het mogelijk om de huidige locatie van de gebruiker te bepalen, en vervolgens relevante informatie weer te geven. Zo kan een toerist direct zien waar de lokale KFC zich bevindt, of waar er een bushalte in de buurt is.

Toepassingen van LBS

Er zijn zowel persoonlijke als commerciële redenen om gebruik te maken van Location Based Services zoals:

  • Een tankstation in de buurt vinden wanneer de tank bijna leeg is.
  • Een horecagelegenheid opzoeken wanneer iemand in een vreemde stad rondloopt.
  • Een persoonlijk aanbod uitbrengen wanneer potentiële klanten zich in de buurt van een winkel bevinden.
  • Bij verlies van een apparaat de laatst bekende locatie opsporen.

Het spreekt haast voor zich dat er met dit soort technologie ook privacy  gevoelige informatie gedeeld wordt. Apparaten laten de gebruiker de keuze om locatiebepaling toe te staan, bijvoorbeeld altijd, tijdens het gebruik van een app of helemaal niet. De relevantie van banner advertenties kan verbeterd worden door locatiebepaling toe te passen, toch heeft niet iedereen er behoefte aan om ‘gevolgd’ te worden.

Overkoepelende term voor vele technologieën

Onder Location Based Service vallen verschillende technologieën en protocollen zoals GPS (Global Positioning System) en WiFi hotspots. De opkomst van smartphones met GPS, 3-4-5G en WiFi hebben veel invloed gehad op de functionaliteit van LBS. Dankzij mobiele toestellen kan de locatie van de gebruikers eenvoudig bepaald worden, aangezien ze deze apparaten meestal bij zich dragen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z