Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

SEO staat voor Search Engine Optimization ofwel Zoekmachine Optimalisatie. Bij local SEO betreft het lokale optimalisatie waarbij vaak lokale winkels of diensten worden aangeboden. De strategie voor op locatie gebaseerde optimalisatie wijkt af van standaard methoden. Wat is local SEO en hoe werkt dit in de praktijk?

Definitie local SEO

Met zoekmachine optimalisatie is het de bedoeling om een website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te krijgen wanneer er een specifieke zoekopdracht wordt gegeven. Bij webshops zal de focus op producten liggen, bij een winkel zal de focus meer op de locatie van de klant liggen. Met local SEO wordt rekening gehouden met de fysieke locatie van de persoon die zoekt, en het verzorgingsgebied van de aanbieder.

Local SEO in de metadata en content

De standaard manier om lokale zoekmachine optimalisatie toe te passen is om overal een plaatsnaam achter te zetten. Denk aan “Schilder in PLAATSNAAM” in plaats van “schilderwerken Jansen”. Wanneer je als klant op zoek bent naar een schilder zul je vaak ook de plaatsnaam in de zoekopdracht gebruiken. Bedrijven die actief zijn in een groot gebied maken daarom vaak vrijwel identieke pagina’s met steeds een andere gemeente zoals “Schilder in Amsterdam” en “Schilder in Rotterdam”. Dit is niet helemaal zoals Google het heeft bedoelt, maar we zien dat het nog steeds werkt en door SEO bureaus grootschalig op deze manier wordt uitgerold.

Andere vormen van lokale optimalisatie

Google helpt lokale ondernemer een handje door de kaart boven de normale zoekresultaten te plaatsen. Wanneer je als restaurant het adres instelt in de Google account informatie zal deze worden weergegeven bij een lokale zoekopdracht. De persoon die het restaurant zoekt hoeft niet eens een plaatsnaam in te geven wanneer locatiebepaling actief is. Het is daarom van belang voor winkels en lokaal gerichte aanbieders om hun adresgegevens op hun eigen website en in online profielen op te nemen.

Volgens Google zoekt bijna tachtig procent naar lokale winkels, producten of diensten, het kan dus veel voordeel bieden om als lokale aanbieder online goed vindbaar te zijn. 

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z