Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Licensing of in het Nederlands Licentiëring is een werkwoord dat staat voor het sluiten van een overeenkomst voor het gebruik van een auteursrechtelijk beschermd werk. Het zelfstandig naamwoord is License of Licentie. Deze toestemming kan toegekend worden door een autoriteit of een bedrijf, en kan onder diverse voorwaarden worden vrijgegeven. Wat is Licensing en hoe werkt een Digital License?

Wat is Licensing?

Een intellectueel eigendom mag niet zomaar gebruikt of verspreid worden. Hiervoor is toestemming nodig van de rechtmatige eigenaar. Bij Licensing wordt toestemming gevraagd van / verleend door een externe partij. Dit kan de eindgebruiker zijn, het is ook mogelijk dat een tussenpartij een Licentie overeenkomt voor het gebruik van dit intellectuele eigendom. Soms betreft het producten zoals een lettertype of een muziekstuk, het kan ook een Licentie betreffen op een merk of een herkenbaar karakter. Denk aan een speelset met Disney figuren dat geproduceerd wordt door een bedrijf als VTech. In plaats van zelf karakters te ontwerpen, wordt geld betaald aan Disney om gevestigde karakters te mogen gebruiken.

Hoe werkt een Digital License?

Bij digitaal reproduceerbare producten kan een Digital License worden toegekend. Een bekend voorbeeld is een Microsoft Windows Licentie bij aankoop van een computer. De hardware op zich wordt gekocht, de gebruiker mag deze naar eigen inzicht gebruiken. Het Windows systeem is software, de fabrikant heeft een overeenkomst gesloten met Microsoft om de eigenaar gebruik te laten maken van deze software. Een Digital License ofwel Digitale Licentie wordt doorgaans voorzien van een unieke identificatiecode die via een geautomatiseerd proces geverifieerd kan worden. Voor deze activatie is doorgaans een internetverbinding vereist.

Digitale downloads

Digitale downloads zoals films en muziek hebben impact op de consument. Bij het kopen van een DVD schijf kan de eigenaar de content bekijken zolang het schijfje functioneert. Bij een digitale download kan de Licentiehouder de Licentie op ieder moment intrekken, en zo de toegang tot het bestand op afstand opheffen. In principe kan Licensering altijd ingetrokken worden, wat echter bij content op fysieke media niet direct uitvoerbaar is.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z