Klout was een website en mobiele app die de aanwezigheid op meerdere social media accounts gebruikte om de invloed van een individueel persoon te bepalen. Deze Klout Score had een schaal van 0 tot 100, om de score te bepalen werden diverse resultaten van platformen zoals Twitter, Facebook en YouTube geïndexeerd. Deze dienst is niet langer actief. Wat is Klout en wat waren de reacties op deze methode om online invloed te berekenen?
Deze term is niet hetzelfde als Linn Klout, een luidspreker van een high-end audio bedrijf uit Schotland.
Op vrijwel iedere social media dienst zijn er statistieken die aangeven hoe populair een gebruiker is. Denk aan retweets, likes of het aantal volgers. Klout verzamelde dergelijke informatie van meerdere bronnen waaronder Facebook, Google+, LinkedIn en YouTube. Het was ook mogelijk om andere social media platformen te integreren, al werden ze niet allemaal opgenomen in de Klout Score. Naast de populariteit criteria op ieder platform, werd er een additionele rangorde toegekend met een onderverdeling in drie categorieën; true reach (werkelijk bereik), amplification (versterking) en network impact (invloed op het netwerk). Microsoft zou later een samenwerking met dit bedrijf aangaan, en data van Bing delen met Klout.
Het fenomeen “Influencer” heeft al heel wat kritiek moeten verduren, de berekening van Klout werd nog harder aangepakt. Door menselijke interacties te reduceren tot een sociale score zou de waarde van persoonlijke communicatie gedevalueerd worden. De Algemene Voorwaarden bleken in Groot Brittannië zelfs illegaal te zijn. Ook de betrouwbaarheid van de score lag onder vuur toen Barack Obama, destijds president van de Verenigde Staten, een lagere score toebedeeld kreeg dan bloggers met slechts een zeer beperkt bereik. Een analist beweerde dat het aantal volgers op Twitter veruit de meeste impact had op de Klout Score, waarmee het als dienst weinig meerwaarde bood.