Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Klantcontactmoment is een gebeurtenis waarbij de verkoper of dienstverlener contact heeft met de klant. Dit kan in persoon zijn, online of virtueel. Naast de vorm van het contact speelt ook de keuze van het moment een belangrijke rol binnen een marketing strategie. Wat is een Klantcontactmoment en welke rol spelen aanbieders en afnemers in deze momenten?

Wat is Klantcontactmoment?

De betekenis van Klantcontactmoment is vrij ruim te nemen. Iedere gebeurtenis waarbij de aanbieder contact heeft met de klant is een moment. De wijze waarop kan verschillen. Denk aan:

  • Een klant loopt een winkel binnen en spreekt daar met een verkoper.
  • Een klant belt de helpdesk van een bedrijf met een vraag of klacht over een product of dienst.
  • Een vertegenwoordiger gaat op pad om met klanten te spreken op hun eigen terrein.
  • Een klant ontvangt een mailing met een persoonlijk aanbod.

De definitie van ‘klanten’ kan afwijken, zo kunnen potentiële klanten of leads ook meegerekend worden. Tussen de Klantcontactmomenten bij bestaande of nieuwe klanten kan een groot verschil aanwezig zijn, waarbij een afwijkende aanpak vereist is.

Wat is het doel van contactmomenten?

Binnen een marketing strategie wordt veel aandacht besteed aan deze momenten. Een Klantcontactmoment kan bijvoorbeeld een manier zijn om nieuwe aankopen te bewerkstelligen, het kan ook gebruikt worden om bestaande klanten tevreden te houden. Deze momenten kunnen persoonlijk zijn, in levende lijve plaatsvinden, telefonisch of in een realtime chat. Het kan ook in de vorm van mailings zijn, die kunnen geautomatiseerd worden en zijn niet afhankelijk van een specifiek tijdstip.

Wie leidt de dans?

Een klant die contact zoekt met een aanbieder voor informatie over een product of dienst, zal doorgaans meer bereid zijn om een aankoop te verrichten dan een klant die een mail binnenkrijgt. Bij indirecte communicatie, en in situaties waarbij er geen urgentie bestaat, zal de aanbieder extra overtuigend moeten zijn om de profiteren van het Klantcontactmoment. Dit kan in de vorm van een korting zijn, of updates over de laatste nieuwe artikelen in het assortiment. Wie het initiatief neemt is van belang voor het verloop van de communicatie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z