Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

KISS is een afkorting die op vele manieren uitgelegd kan worden. Zo staat het soms voor Keep It Short and Simple, Keep It Short, Stupid of Keep It Simple, Stupid. In al deze gevallen betekent het dat het korte pad te verkiezen is boven een lang traject. Wat is KISS en hoe wordt dit toegepast in de praktijk?

Wat is KISS?

Er wordt regelmatig verondersteld dat de bandnaam KISS een afkorting is van Knights In Satan’s Service, wat goed lijkt te passen bij het beeld van de rockband met zwart-wit make-up en hun theatrale wijze van optreden. Toch is het volgens de bandleden geen afkorting, maar een variatie op LIPS, een voormalige groep van de bandleden. Met andere woorden; het werkelijke verhaal achter de bandnaam is veel eenvoudiger dan de mythe rond de naam. Hetzelfde geldt ook voor de afkorting KISS, die ook nodeloos ingewikkeld is wat ironisch is gezien het concept. Hier zijn enkele interpretaties:

  • Keep It Simple, Stupid
  • Keep It Short and Simple
  • Keep It Simple & Straightforward
  • Keep It Smart & Simple
  • Keep it Safe & Simple

Het sentiment blijft in alle vormen gelijk; houd het eenvoudig voor het beste resultaat. De meningen over de oorsprong zijn enigszins verdeeld. Zo wordt er beweerd dat het een term is uit de jaren zestig van de twintigste eeuw, en afkomstig is uit het Amerikaanse leger. Ook wordt er gesproken van een vereenvoudiging van “Simplicity is a prerequisite for reliability”, een uitspraak van Edsger Dijkstra. Deze uitleg dateert uit de jaren zeventig, en komt voort uit de wereld van programmeurs.

Houd het eenvoudig

Wat de oorsprong ook mag zijn; door te denken in eenvoudige oplossingen en een efficiënte werkwijze toe te passen, kom je tot het meest effectieve resultaat. Dit kan van toepassing zijn op allerlei zaken, waarbij het met name in software ontwikkeling vaak gebruikt wordt. Het basis idee bestaat al veel langer, zo verwijzen “kill your darlings”, “less is more” en “schrijven is schrappen” naar een zelfde kracht van eenvoud.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z