Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Joint Venture is een samenwerking tussen meerdere organisaties, waarbij een deel van ieders vermogen ingebracht wordt binnen een nieuwe onderneming. In tegenstelling tot een fusie blijven de individuele activiteiten van de afzonderlijke bedrijven gehandhaafd, de originele ondernemingen blijven dus operationeel. Wat is een Joint Venture en welke voordelen en nadelen biedt dit samenwerkingsverband voor de betrokken partijen?

Wat is Joint Venture?

Net zoals de betekenis van een Joint Venture verschilt ten opzichte van een fusie, is het ook weer niet hetzelfde als een Strategische Alliantie. Bij een Strategische Alliantie is er namelijk sprake van een langdurig zakelijk verband tussen twee of meerdere partijen. Bij een Joint Venture is het samenwerkingsverband doorgaans beperkt tot een specifiek project. Ondanks het tijdelijke aspect bij deze samenwerkingsverbanden liggen conflictsituaties wel op de loer.

Samen maar niet gebonden

Bedrijven die in een joint venture stappen zijn doorgaans groot genoeg om op eigen benen te staan, overname is geen optie. Ze bevinden zich in een andere sector en zijn daarmee niet de grootste concurrenten van elkaar. In plaats van zelf te investeren in nieuwe kennis en materieel kunnen ze gebruik maken van elkaars sterke punten zonder afhankelijk te zijn van elkaar. Juridisch kan een joint venture vele vormen aannemen, in de samenwerkingsovereenkomst worden zaken geregeld zoals de tijdsduur, de kosten, baten en verantwoordelijkheden per organisatie. Ook de verdeling van aandelen speelt een belangrijke rol. Als er een partner binnen de joint venture is met grotere belangen dan kan deze een meerderheidsaandeel opeisen.

Voorbeelden van joint ventures

De grootste merken ter wereld zijn niet zomaar in staat om zelf nieuwe projecten te ontwikkelen. Dit heeft niet alleen met financiën te maken, er kunnen ook andere zaken van toepassing zijn zoals wetgeving of beperkte kennis van een specifieke markt. Hier zijn vier voorbeelden van joint ventures:

1. BMW en Brilliance

BMW is een Duits automerk, Brilliance is een automerk in China. Mede door het feit dat automerken voor minimaal vijftig procent in handen moesten zijn van Chinese bedrijven besloot BMW een joint venture aan te gaan met Brilliance. BMW had met 50 procent meer aandelen dan het Chinese merk, die de rest met enkele kleine andere partners binnen de joint venture moest verdelen. Na wetswijzigingen wil BMW overigens het aandeel verhogen naar 75 procent.

2. Disney met Comcast

De video streaming dienst Hulu is specifiek gericht op Amerika, waar ze tientallen miljoenen abonnees hebben. Na een joint venture met een flink aantal partners wilde Trip Miller van Disney meer helderheid brengen in het project en besloot de aandelen van Fox en WarnerMedia over te nemen. Comcast zal de resterende aandelen na 2024 verkopen aan Disney.

3. Boeing en Lockheed Martin

De United Launch Alliance zal niet bij iedereen direct een belletje doen rinkelen, de Curiosity rover op mars kennen de meeste mensen wel. ULA is een joint venture tussen Boeing en Lockheed Martin die SpaceX zagen opkomen als concurrent in de ruimtevaart. Door samen te werken konden ze meer geld investeren én geld besparen wat heeft geleid tot onder andere 100 satellieten die nu in een baan rond de aarde draaien.

Sony Ericsson

Sony is een Japans technologie bedrijf, Ericsson was een Zweeds technologie bedrijf. In 2001 besloten ze onder de naam Sony Ericsson een Joint Venture aan te gaan. In 2012 zou Sony het aandeel van Ericsson alsnog overnemen, waarmee de voormalige samenwerking zou veranderen naar een volle dochteronderneming van Sony. De naam zou ook aangepast worden naar Sony Mobile Communications Inc.

Soms worden de oorspronkelijke merknamen samengevoegd, het is ook mogelijk dat er een nieuwe naam en merkidentiteit voor de Joint Venture wordt bedacht. Zo is het Postkantoor een samenwerkingsverband tussen PostNL en ING.

Internationale samenwerkingsverbanden

Regeringen willen doorgaans nationale bedrijven behoeden voor concurrentie vanuit het buitenland. Een manier om zakelijke overeenkomsten met buitenlandse bedrijven te stimuleren, maar niet ten koste van nationale ondernemingen, is het sluiten van een Joint Venture. De buitenlandse partij wordt verplicht om een nationale partner te zoeken. Zo behoudt het bestaande bedrijf invloed en zeggenschap, in plaats van een overname of concurrerende positie. In deze constructie kan het samenwerkingsverband door een ongelijke verdeling van taken en kapitaal wel bezwijken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z