Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Joint Venture is een samenwerking tussen meerdere organisaties, waarbij een deel van ieders vermogen ingebracht wordt binnen een nieuwe onderneming. In tegenstelling tot een fusie blijven de individuele activiteiten van de afzonderlijke bedrijven gehandhaafd, de originele ondernemingen blijven dus operationeel. Wat is een Joint Venture en welke voordelen en nadelen biedt dit samenwerkingsverband voor de betrokken partijen?

Wat is Joint Venture?

Net zoals de betekenis van een Joint Venture verschilt ten opzichte van een fusie, is het ook weer niet hetzelfde als een Strategische Alliantie. Bij een Strategische Alliantie is er namelijk sprake van een langdurig zakelijk verband tussen twee of meerdere partijen. Bij een Joint Venture is het samenwerkingsverband doorgaans beperkt tot een specifiek project. Ondanks het tijdelijke aspect bij deze samenwerkingsverbanden liggen conflictsituaties wel op de loer.

Sony Ericsson

Sony is een Japans technologie bedrijf, Ericsson was een Zweeds technologie bedrijf. In 2001 besloten ze onder de naam Sony Ericsson een Joint Venture aan te gaan. In 2012 zou Sony het aandeel van Ericsson alsnog overnemen, waarmee de voormalige samenwerking zou veranderen naar een volle dochteronderneming van Sony. De naam zou ook aangepast worden naar Sony Mobile Communications Inc.

Soms worden de oorspronkelijke merknamen samengevoegd, het is ook mogelijk dat er een nieuwe naam en merkidentiteit voor de Joint Venture wordt bedacht. Zo is het Postkantoor een samenwerkingsverband tussen PostNL en ING.

Internationale samenwerkingsverbanden

Regeringen willen doorgaans nationale bedrijven behoeden voor concurrentie vanuit het buitenland. Een manier om zakelijke overeenkomsten met buitenlandse bedrijven te stimuleren, maar niet ten koste van nationale ondernemingen, is het sluiten van een Joint Venture. De buitenlandse partij wordt verplicht om een nationale partner te zoeken. Zo behoudt het bestaande bedrijf invloed en zeggenschap, in plaats van een overname of concurrerende positie. In deze constructie kan het samenwerkingsverband door een ongelijke verdeling van taken en kapitaal wel bezwijken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z