Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Investor Relations of afgekort IR staat voor het onderhouden van relaties, en de communicatie met huidige en potentiële investeerders van een bedrijf. Het betreft een combinatie van financiële beleidsvoering en externe communicatie. Deze functie is met name van toepassing op beursgenoteerde bedrijven. Wat is de betekenis van Investor Relations en waarom is deze wijze van communicatie van belang?

Wat zijn Investor Relations?

Voor beursgenoteerde bedrijven is het van belang om ook op de lange termijn de koersen te maximaliseren. Dit vereist vertrouwen in de organisatie als geheel, en ook de managers die aan het hoofd staan van de organisatie. Bij Investor Relations is het van belang dat externe partijen en stakeholders overtuigd raken van de betrouwbaarheid die een bedrijf uitdraagt. Iemand die belegt in aandelen zal vooral bezig zijn met het rendement dat deze investering oplevert. Met IR kan een bedrijf het vertrouwen winnen van deze investeerders. Wanneer een bedrijf op een bepaald moment schulden heeft, zal er een prognose worden gemaakt om te bepalen of het bedrijf weer winstgevend kan worden. Anders zal de onderneming het vertrouwen van de aandeelhouders kunnen verliezen, met een keldering van de beurswaarde als gevolg.

Betekenis Investor Relations buiten de beurs

Naast aandelen wordt de term ook toegepast bij communicatie die niets te maken heeft met de beurskoers. Zo zijn er mogelijkheden om te investeren in de scheepvaart, waarbij de inleg als maximaal risico wordt gesteld. De eigenaar van het schip kan wel een groter risico hebben wanneer er onvoorziene kosten of schulden komen. Deze wijze van investeren wordt ook toegepast in het vastgoed.

Dienstverlening

Onder de dienstverlening van IR valt onder andere:

  • Financiële persberichten met informatie over zaken als overnames of een winstwaarschuwing.
  • Het directieverslag dat wordt opgenomen in het jaarverslag.
  • Een kwartaalbericht als aanvulling op een halfjaarverslag dat minder uitgebreid is.

Ook vallen diverse onderdelen van een zakelijke website onder Investor Relations.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z