Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Initiaalwoord is een afkorting bestaande uit beginletters van meerdere woorden, die aan elkaar en zonder tussenliggende punten worden geschreven. De letters worden wel los van elkaar uitgesproken. Het is daarmee één van subgroepen afkortingen, waarbij iedere categorie op verschillende manieren geschreven wordt, en uitgesproken. Wat is een Initiaalwoord en hoe wordt deze afkorting uitgesproken?

Wat is Initiaalwoord?

Er zijn verschillende soorten afkortingen. Wanneer de afkorting een combinatie van letters betreft, zonder punten en niet uitspreekbaar als één woord, dan spreken we van een Initiaalwoord. Bijvoorbeeld KLM, de afkorting van Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. De beginletters van ieder afzonderlijk woord vormen samen een geheel, dat niet als woord is uit te spreken. ANWB is een ander voorbeeld, evenals PC. Het gebruik van hoofdletters is optioneel, met name bij merken worden vaak hoofdletters gebruikt. Consumenten zullen doorgaans meer bekend zijn met het Initiaalwoord, en in veel gevallen de volledige term niet eens kennen. Zo staat IBM voor International Business Machines en BMW voor Bayerische Motoren Werke.

Andere soorten afkortingen

Led Emitting Diode ofwel LED valt niet onder de Initiaalwoorden omdat deze afkorting als woord wordt uitgesproken. Hier kunnen overigens verschillen bestaan, omdat verschillende talen niet dezelfde grammaticale regels gebruiken. Ook kan het gewoon een kwestie van voorkeur zijn. Zo worden VIP en UFO in het Nederlands meestal als woord uitgesproken, terwijl deze in de Engelse taal per letter worden benoemd.

Verkortingen

Dan zijn er nog de verkortingen, dit zijn enkele letters aan het begin van een langer woord. Denk aan ‘aso’, wat een verkorting is van asociaal, of ‘horeca’, wat weer een verkorting is van hotel, restaurant en café.

Decoratieve Initiaal

Een Decoratieve Initiaal is de eerste letter van een alinea of deel van een tekst die als hoofdletter wordt geschreven, en doorgaans twee of meer regels hoog is. Zoals de naam al aangeeft is het een decoratief element in een tekst.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z