Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo worden continue verbeterd om zoekresultaten zo nauwkeurig en zo relevant mogelijk weer te geven. Het indexeringsalgoritme bepaalt hoe websites en webpagina’s worden geïndexeerd, dit kan de zichtbaarheid en ranking van pagina’s beïnvloeden. Wat is indexeringsalgoritme en welke impact heeft dit op zoekmachine optimalisatie?

Definitie indexeringsalgoritme

Een zoekmachine heeft twee primaire functies; ten eerste moet de inhoud van het wereldwijde web geïndexeerd worden, ten tweede moeten de meest relevante pagina’s gekoppeld worden aan de zoekopdracht die een gebruiker ingeeft. Om de relevantie van de zoekresultaten te verbeteren wordt het indexeringsalgoritme regelmatig aangepast. Naast de grote updates voert Google jaarlijks meer dan 500 kleine wijzigingen door in hun zoekmachine.

Belangrijke updates in Google

Omdat Google veruit de populairste zoekmachine is, worden updates in het indexeringsalgoritme nauwlettend gevolgd door SEO specialisten. Hier zijn enkele grote updates van de laatste jaren:

  • Mobiel vriendelijk: Sinds 2015 worden websites die niet over een goede mobiele versie beschikken lager weergegeven in de zoekresultaten. Het is daarmee van belang dat een website ook op mobiele apparaten juist wordt weergegeven.
  • Pigeon: In 2014 werden locatie gebaseerde resultaten verbeterd voor Engelstalige websites.
  • Hummingbird: Deze update uit 2013 heeft de focus verlegd van losse zoekwoorden naar meer natuurlijke zoektermen en ook synoniemen. Dit heeft een grote impact in de wijze waarop goede SEO content geschreven moet worden.
  • Penguin: In 2012 werd korte metten gemaakt met websites die via SEO trucs bovenaan probeerde te scoren. Sites met spam of misleidende informatie kregen een “penalty” met de gelegenheid om de pagina’s aan te passen.
  • Panda: Het doel van deze update uit 2011 was het afstraffen van websites van minderwaardige kwaliteit. Google gaf deze websites wel een tweede kans wanneer de pagina’s werden aangepast.
  • MayDay: Bij deze aanpassing werden de zoekresultaten voor longtail zoektermen verbeterd.

Naast het bijhouden van wijzigingen in het indexeringsalgoritme, is het van belang om websites in te richten volgens de algemeen geaccepteerde “best practices”. Zo zakt een website na een update niet in de ranking.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z