i-Click of 1-Click is een methode om een potentiële klant sneller door de verkoopfunnel te leiden. In plaats van diverse kliks uit te voeren, en het doorlopen van verschillende stappen en pagina’s, kan met slechts één interactie een aankoop afgerond worden. Dit helpt de klant om sneller producten of diensten te bestellen, en het helpt ook de verkoper om meer omzet te genereren. Wat is i-Click en hoe werkt dit versnelde betaalproces?
De Sales Funnel ofwel Verkooptrechter is een belangrijk traject dat een mogelijke klant moet doorlopen om tot een succesvolle conversie te geraken. Meer stappen betekent ook een hogere kans dat iemand voortijdig afhaakt. Met i-Click of 1-Click is het mogelijk om een aankoop te verrichten met slechts één klik of tik. De betekenis van i-Click werd gedefinieerd door Amazon, later zou Apple deze technologie in licentie nemen om te integreren binnen hun eigen winkel. Door betaalinformatie op te slaan hoeft de klant niet opnieuw een serie stappen te doorlopen om een aankoop te verrichten. Vaak is er nog wel een extra handeling vereist zoals een vingerafdruk- of gezichtsherkenning om te verifiëren dat het de werkelijke eigenaar van het account betreft.
In 1999 zou Amazon het concept van 1-Click patenteren, in 2000 zou Apple deze techniek in licentie nemen. Boekhandel Barnes & Noble zou daarop een rechtszaak starten omdat zij al eerder de “Express Lane” functionaliteit gebruikte in hun eigen webshop. In Europa werd de patentaanvraag afgewezen, omdat deze technologie zo voor de hand lag dat het niet als onderscheidend aangemerkt kon worden. In 2017 zou het patent ook in de Verenigde Staten komen te vervallen.
Om een i-Click of 1-Click mogelijk te maken zal het systeem de betaalgegevens op moeten slaan. Dit kan lokaal gebeuren, of op een externe server. Daarmee is er een risico op een datalek aanwezig, door betaling op basis van encryptie te beveiligen kan de kans op misbruik verminderd worden. Deze ‘snelle checkout’ is vooral interessant voor opzichzelfstaande aankopen, in webshops waar klanten doorgaans niet eerst een winkelmandje zullen vullen. Door de suggestie van urgentie op te wekken zoals een voorraad status of tijdklok kan de beslissingname gestimuleerd worden.