Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een How-to is een uitleg om een specifieke handeling uit te voeren. Het medium kan verschillen, bijvoorbeeld een tekst, een video of een serie afbeeldingen. Hoewel deze vorm van korte en informele handelingen zeer populair is op het internet, bestaat het principe al sinds de zestiende eeuw. Wat is een How-to en hoe wordt hier online gebruik van gemaakt?

Wat is How-to?

In 1569 bracht Leonard Mascall een boek uit met informatie van de Abdij van Saint Vincent in Fraunce. Het was een boek over het planten en enten van allerlei soorten bomen. In 1936 werd een boek geschreven genaamd “Hoe je Vrienden Krijgt en Invloed Kunt Uitoefenen op Mensen”. Een ander woord voor een How-to boek is een Zelf-help boek. De vorm houdt doorgaans het midden tussen een standaard instructie en een meer verhalende vorm. De presentatie is informeel, met soms een persoonlijke noot van de auteur, of een aanspreekvorm die goed valt bij de beoogde doelgroep.

Multimediale instructies

De betekenis van How-to’s duidt van oorsprong op tekst, vaak met toevoeging van verklarende illustraties. Op het internet wordt regelmatig gebruik gemaakt van bewegend beeld en geluid, ook is de Infographic vorm geschikt voor dit soort instructies. De meest bekende website met stap-voor-stap handleidingen is Instructables. Er is een focus op doelgericht werken. Het gaat meer om ‘hoe’ iets wordt uitgevoerd, met minder aandacht voor het ‘waarom’.

Oppervlakkige instructie voor beginners

Hoewel er uitzonderingen bestaan, zal een How-to doorgaans niet zo diepgaand zijn. Het is een snelle manier om de basis van een specifiek onderwerp uit te leggen aan iemand met weinig kennis over dit onderwerp. De populaire boekenreeks “… For Dummies” is een voorbeeld van How-to collecties over een afgebakend onderwerp. Het woord “Dummies” duidt op lezers die geen kennis hebben van het onderwerp. De inhoud van dergelijke instructies is voornamelijk bedoeld om een oppervlakkige kennis te vergaren over een specifiek onderwerp, niet om het tot in detail uit te leggen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z