Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Helpful is het Engelse woord voor ‘behulpzaam’. Dit kan op diverse manieren uitgelegd worden, in marketing is het een methode waarbij een aanbieder actief hulp biedt aan klanten en leads. Dit kan ook van betrekking zijn op collega’s of zakelijke contacten. Wat is de betekenis van Helpful en hoe wordt dit gebruikt in commerciële context?

Definitie Helpful

Hoewel het soms verkeerd wordt geschreven als ‘helpfull’ met een dubbele ‘l’, wordt in de definitie van Helpful slechts één ‘l’ gebruikt. Het is overigens wel afkomstig van de term ‘full of’, de betekenis van Helpful is daarmee wel gekoppeld aan dit woord. Behulpzaam gedrag kan voortvloeien uit liefdadigheid zonder verdere bedoelingen, er kunnen ook andere motieven een rol spelen om iemand te hulp te schieten.

Helpen voor commerciële redenen

In een winkel kan een verkoper aan de kassa wachten tot de klant het product komt afrekenen, de verkoper kan ook een proactieve handeling verrichten door hulp aan te bieden. Naast behulpzaam is er ook een commercieel motief, door een bezoeker uitleg te verschaffen en te helpen met een product kiezen zal de kans op een succesvolle verkoop stijgen. Daarnaast kan de verkoper de klant sturen naar een product dat wellicht duurder is dan oorspronkelijk de bedoeling was, of een alternatief met een hogere winstmarge voor de ondernemer. In dit geval is ‘Helpful’ dus voor een groot deel eigenbelang.

Helpful is niet altijd liefdadigheid

Eigenlijk is er bijna altijd wel een voordeel voor degene die hulp biedt. Denk aan een klant in de supermarkt die een baby in de armen heeft, en niet snel de boodschappen op de band kan leggen. De volgende klant helpt hiermee door de boodschappen op de band te leggen. Dit versnelt het proces en biedt dus voordeel voor beide partijen. Wanneer de klant ervoor, die al heeft afgerekend, even wacht en helpt met inpakken na het scannen van de boodschappen, is het wel Helpfull zonder achterliggend voordeel. De dankbaarheid van de klant met baby kan in dit geval al voldoende ‘beloning’ zijn. Behulpzaam zijn maakt een fundamenteel deel uit van de maatschappij, daarnaast kan het ook een krachtig marketing instrument zijn.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z