Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

In een heatmap wordt individuele data gecombineerd om een totaalresultaat te laten zien. Heatmaps worden opgebouwd uit kleuren waardoor duidelijk zichtbaar wordt welke delen van het scherm het meest bekeken worden. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om bijvoorbeeld te analyseren welke elementen op een website opvallen bij het publiek en om de conversie optimalisatie toe te passen. Wat zijn heatmaps en hoe worden deze online gebruikt?

Definitie heatmaps

Het fenomeen heatmap is niet nieuw, al in de negentiende eeuw werd deze manier van data visualisatie al toegepast om de sociale opbouw van Parijs in beeld te brengen. In het midden van de jaren negentig van de twintigste eeuw kwam er software om heatmaps in kleur te genereren. Deze methode wordt toegepast in vele sectoren zoals biologie, marketing en de analyse van gedrag op internet.

Web heatmap

Heatmaps kunnen een waardevol instrument zijn om een website te optimaliseren. Door muisbewegingen te registreren of kliks te tellen kan het gedrag van een grote groep bezoekers omgezet worden tot een visuele kaart met “hotspots”, plekken die vaak worden bekeken of geklikt. Met deze data kan een website optimaal worden ingericht om het beoogde doel te bereiken. Denk aan het verbeteren van de navigatie op een website of het verhogen van de conversie. De drie voornaamste meetcriteria zijn:

  1. Klikken en tikken
  2. Scrollen
  3. Bewegen

Het laatste meetpunt ontbreekt op schermen met touch screen waarbij geen muis wordt gebruikt.

Hoe worden heatmaps gemaakt?

Onder gecontroleerde omstandigheden wordt er doorgaans gebruik gemaakt van speciale apparatuur zoals eye tracking, online is het ook mogelijk door een stukje code op de site te plaatsen. Er zijn verschillende aanbieders van heatmap software met plug-ins die transparant op de website te integreren zijn. Vanwege privacy eisen is het wel van belang om met toestemming deze informatie te verzamelen, en/of deze data te anonimiseren.

Heatmaps worden gebruikt voor zowel commerciële doeleinden als voor het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van websites.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z