Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Grijze import staat voor goederen die internationaal worden verhandeld, onder condities die niet in overeenstemming zijn met de intenties van de fabrikant. Hoewel deze praktijk legaal is, kunnen er wel consequenties zijn voor de tussenhandel en voor de eindconsument. Wat is Grijze import en welke rechten heeft de consument op deze producten?

Definitie Grijze import

De betekenis van Grijze import wijkt af van Zwarte handel. De laatste term staat voor goederen die niet legaal worden verkocht, bijvoorbeeld namaak merkproducten. Bij Grijze import betreft het officiële artikelen die vanuit het buitenland geïmporteerd worden door een handelaar, en daar zonder toestemming van de fabrikant verkocht worden.

Wereldeconomie en import

Bedrijven die wereldwijd producten leveren moeten niet alleen voldoen aan de lokale wetgeving, in de marketing strategie kan worden gekozen voor specifieke voorwaarden of kenmerken van de producten die ze leveren. Zo is het mogelijk dat een nieuwe iPhone eerst te koop wordt aangeboden in Amerika, en pas later in Nederland. Bij Grijze import zal een winkel de producten die bestemd zijn voor de Amerikaanse markt opkopen, om deze vervolgens aan Nederlandse consumenten te verkopen. Dit is een praktijk die juridisch gesproken legaal is, fabrikanten zullen doorgaans wel maatregelen treffen om deze praktijk tegen te gaan.

Garanties en afwijkende specificaties

Een elektronisch product uit Amerika kan geleverd worden met een netvoedingsadapter en een stekker die in Nederland niet gangbaar is. Zolang de leverancier aangeeft dat de specificaties niet overeenkomen met het geautoriseerde product is dit toegestaan. Het is wel mogelijk dat de fabrikant weigert om garantie te verlenen in een ander land, de verkoper blijft wel gebonden aan nationale garantiebepalingen. Wanneer technische specificaties bij Grijze import niet voldoen aan de nationale wetgeving kan er wel degelijk sprake van illegale activiteit. Daarmee zijn er risico’s voor zowel de verkoper als de eindconsument bij Grijze import producten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z